Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Jansson: Lek och idrott är inte att förakta

Annons

Det var förr närmast en tradition att idrottsrörelsen inte skulle lägga sig i politiken och snällt ställa sig

utanför de politiska maktmurarna. Sveriges största folkrörelse har äntligen börjat höja sin röst. Idrotten borde vara en given valfråga.

Vi kan konstatera att politikerna påverkar idrottens möjligheter att utvecklas till glädje och nytta för såväl barn och ungdomar som för vuxna. Den stillasittande generationen utgör definitivt en fara för folkhälsan. Dagens våldstendenser bland ungdomen torde kunna motverkas med sundare levnadsvanor. Varje politiskt parti borde ta krafttag för att ge idrotten bättre förutsättningar att hjälpa våra ungdomar att må bättre.

Många ungdomar efterlyser möjligheter till fysiska övningar i sin närmiljö. Vi kan gärna använda det gamla uttrycket "lek och idrott". Det är fråga om framtidssatsningar som kan ge upphov till fysiskt och psykiskt välmående individer. All forskning visar att tillgång till till exempel gröna planer i närmiljön kan vara den avgörande faktorn för att barn och ungdom skall vara aktiva.

I Norge har man anlagt så kallade näridrottsplatser med stor framgång. Västeråspartiet anser det nödvändigt att alla partier samverkar för ungdomens bästa.

Mediernas bevakning, främst tidningarnas, av idrottsrörelsen är inte tillfredsställande. Personkulten får ett enormt utrymme. Speciellt utmärker sig Expressen och Aftonbladet.

Idrottsrörelsen har så många intressanta aspekter som borde tas upp till diskussion. Några av dessa:

* analys av idrottens mål

* skolidrotten, inklusive hälso- och kostfrågor

* idrottens kommersialisering

* etik och moral på och utanför planen

* bekämpandet av våldet kring idrotten

* föräldrarnas roll

* sportspråkets avarter

Trots ideliga påstötningar hos VLT tycks intresse saknas för ovanstående frågor. VLT-sporten skulle vinna många intresserade läsare om idrottens ideologiska frågor berördes.

Lennart Jansson

hedersordförande i västeråspartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons