Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Jansson: Upp till kamp mot byråkratin!

Byråkratin kan i stort sägas bero på de monopol som återfinns inom stat, landsting och kommuner. För några år sedan var drygt 60 procent av vår bruttonationalprodukt (BNP) inte konkurrensutsatt.

Annons

Det är lika illa med privata monopol och karteller som på sikt skadar näringslivets effektivitet.

Byråkratin kännetecknas bland annat av förmyndarskap, motstånd mot förändringar,

likgiltighet för den allmänna opinionen och underdånighet inför makthavarna.

Vår historia visar tydligt och klart att centralistiska och toppstyrda företag och organisationer har överlevt sig själva. De stora förlorarna blir nog de politiker som vill styra efter gårdagens modell.

Ett exempel är socialdemokraternas inre maktkamp mellan gamla och nya maktgrupper. Vi kan se det kända mönstret – panikstadiet, proteststadiet och syndabockstadiet.

Faktum är att hierarkin i hela västvärlden successivt har brutits sönder. Politikerna har i regel alltför sent insett att nya trender numera gäller. Hela samhällsutvecklingen går i en riktning som innebär att det blir allt viktigare att tillvarata individernas skapande förmåga.

Ensidig masskommunikation måste ersättas av en dialog med medborgarna. Information som inte leder till reaktion leder inte heller till kommunikation. Idéer från en svunnen tid kan få en förlamande effekt på organisationen och inte minst på de kreativa krafterna.

Ibland dyker byråkratin upp och leder till viss förvåning, till exempel då Statskontoret fick i uppdrag av regeringen att ta reda på hur många statliga myndigheter det fanns. Svaret blev 234 – häpnadsväckande. Tänk om ABB skulle behöva anlita en konsult för att räkna antalet dotterbolag!

Under cirka 15 år har jag fått möjlighet att följa politikens turer bakom de förvaltningsmurar som det nu är dags att riva, en inblick som delvis skrämmer. Vid flera tillfällen har jag försökt att få till stånd en översyn av den kommunala organisationen, bland annat i form av en motion som dock avslogs av Socialdemokraterna.

Många politiker bemöter aldrig insändare och debattartiklar eller besvarar brev. Inom näringslivet skulle detta vara högst olämpligt.

Även vår förre landshövding framhöll betydelsen av att effektivisera de offentliga organisationerna. När skall politikerna äntligen inse att det behövs ett radikalt nytänkande inom politiken, bland annat vad gäller dess marknadsföring, som måste sätta väljarna i centrum.

Minska på byråkratin och använd de frigjorda resurserna till exempelvis vår åldrande befolkning! Det vore mer eller mindre en sensation om en enda politiker hörde av sig.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons