Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Lindh: Buss behövs mellan Fagersta och Västerås

Annons
Buss även mellan Fagersta och Västerås?                      Foto: VLT:s arkiv

Norge har en landsbygdspolitik som värnar om de människor som önskar bo på landsbygden. Sverige har en politik som är annorlunda och det känns som om landsbygden kommer i andra hand.

Landsbygden har högre skatt än staden, dåliga gator, ett transportsystem som är ett lapptäcke, tåg som inte är tillförlitliga, en del av skolan har centraliserats till huvudorten. För mig har inte tåg varit tillförlitliga de senaste 30 åren och jag bor i Virsbo där vi är helt beroende av ett landsortståg som går ibland.

Naturligtvis skulle man kunna ha en politik som stödjer utvecklingen i orten Virsbo. Man kan ta gemensamma initiativ på kommunal och landstinget med att återinföra busslinjen mellan Fagersta och Västerås (det har Vänsterpartiet lovat inför årets val).

Man kan ta gemensamma initiativ på kommunal och landstinget med att återinföra busslinjen mellan Fagersta och Västerås (det har Vänsterpartiet lovat inför årets val).

Jag har bott två år i Virsbo och förstår att de som har bott en längre tid på orten letar efter nya politiska partier som kan leverera tillförlitliga kommunikationer. Några ungdomar fick ännu en gång uppleva Virsbo dilemmat, de kom med tåg från Stockholm och de skulle vidare från Västerås med sista tåget.

De köpte biljett i Västerås men tåget blev inställt till Virsbo, de fick istället ta en taxi och SJ vill inte betala, eftersom de inte hade en biljett för hela vägen från Stockholm till Virsbo (30/10). Jag hörde att SSAB i Virsbo flyttar transporter av gods från tåg till lastbil.

Så deras produkter får nu tillförlitligare transporter än vad människorna i Virsbo får. Varför är det så svårt för politikerna att se till att en buss går regelbundet mellan Fagersta och Västerås?

Bryr politikerna inte längre om vad Virsbo behöver eftersom symbolvärdet (miljö) med ett tåg är viktigare? Jag hoppas att ansvariga politiker lyssnar på oss och tar ett solidariskt beslut att ge oss samma kommunikation som Surahammar. Tillförlitlig kommunikation är en fördel (inte minst för ungdomen) för ett boende på landsbygden nära en härlig sjö, häststall, svampskog utanför dörren och ren luft.

Tillförlitlig kommunikation är en fördel (inte minst för ungdomen) för ett boende på landsbygden nära en härlig sjö, häststall, svampskog utanför dörren och ren luft.

Lennart Lindh

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons