Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberala kvinnor: Många mammor är inte vid liv längre

Annons
Familjevåld. Polisen borde, enlig debattören, i högre utsträckning hjälpa kvinnor och bar att få tag på nallar, mediciner, kläder och så vidare från det hem de tvingats att fly från.foto: scanpix

Nu på söndag firas Mors dag. En dag då mammor uppmärksammas på olika sätt och av olika personer som står dem nära. Alla mammor blir dock inte firade. En del mammor finns dessvärre inte längre i livet. De har blivit dödade av en man som de hade eller tidigare hade haft ett förhållande med. Många är de barn som saknar sin mamma oerhört och som inget hellre hade velat än att fira Mors dag tillsammans med henne.

Det handlar om barn som förlorat sin mamma genom att hon blivit dödad, i många fall, av barnens egen pappa. Det handlar om barn, som inte får träffa eller bo hos sin mamma för att hon har förlorat vårdnaden om dem, med hänvisning till att brott som hon och barnen säger sig ha blivit utsatta för inte har lett till fällande domar. Oskyldig till dess man är dömd, är man om bevisen inte är tillräckliga. För den som har varit utsatt för brott, upplevs ändå gärningspersonen som skyldig, oavsett om åklagare och domstol inte anser sig kunna bevisa att så är fallet.

När det handlar om brott i nära relation är mörkertalet oerhört stort. Av de brott som trots allt polisanmäls är det väldigt få som går vidare till åtal och ännu färre som slutligen leder till fällande domar. Detta är ganska självklart. Till dessa brott finns det sällan vittnen, förutom barn. Barn anses, tyvärr, väldigt sällan som trovärdiga vittnen. Den farligaste platsen för en kvinna att befinna sig på, är det egna hemmet. Det måste vi göra något åt. Det är allas vårt ansvar att skydda kvinnor och barn från att utsättas för brott av närstående.

Liberala Kvinnors Mors dag-kampanj handlar om mammor som utsätts för våld i nära relation. Från forskningen vet vi att barnen bevittnar våldet mot mammorna i nästan 90 procent av fallen. Därav uppropet: Låt bli min mamma! Vi vet också att barnen i dessa fall reagerar på ungefär samma sätt som om de själva varit utsatta för det våldsamma och hotfulla beteendet.

Liberala Kvinnor vill säkerställa att kvinnorjourernas verksamhet, dit många kvinnor vänder sig när de inte längre kan bo kvar hemma, ska kunna planeras och struktureras bättre med givna ekonomiska ramar. Kvinnojourerna utför i dag delar av de skydds- och stödåtgärder som egentligen åligger samhället och myndigheterna i övrigt. Liberala Kvinnor vill därför permanenta kvinnojourernas bidrag. Vi anser att det är viktigt att kvinnojourerna får möjlighet att långsiktigt planera sina insatser för de våldsutsatta kvinnorna och deras barn.

Liberala Kvinnor anser också att det är dags för polisen att faktiskt hjälpa våldsutsatta kvinnor som behöver hämta tillhörigheter i det tidigare gemensamma hemmet. I dag tvingas många våldsutsatta kvinnor och barn, lämna sina hem med i stort sett endast kläderna som de har på kroppen. Vi anser att polisen ska kunna följa med dessa kvinnor och skydda dem när de behöver hämta saker från sitt eget hem. Det finns uppmärksammade fall där kvinnor har blivit brutalt misshandlade, till och med mördade, när de återvänt till sitt hem för att hämta tillhörigheter till sig och sina barn. Vi anser att poliserna mycket väl, inom ramen för kraven på preventivt arbete mot brottslighet, kan hjälpa dessa kvinnor och barn att få tag på nallar, mediciner, kläder, gympapåsar, eller vad det nu kan vara, som de inte fick med sig i alla hast.

Låt årets kampanj bli startskottet för att dessa krav uppfylls i Västmanland. Låt bli min mamma, ska inte fler barn behöva skrika i desperata försök att försöka skydda sin mamma från att bli hotad och slagen av deras egen pappa.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons