Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberala kvinnor: Stöd våldtäktsoffren!

Folkpartiets kvinnoförbund, Liberala kvinnor, tänder denna fredagskväll 65 ljus i Vasaparken klockan halv sex. De representerar antalet anmälda våldtäkter i Västerås 2006.

Annons

17 av ljusen representerar våldtäkt på barn under 15 år. Vi vill motverka att offren reduceras till ansiktslösa siffror i brottsstatistiken. Skamkänslor får ofta offer att avstå från att söka hjälp och polisanmäla. Vi vill föra frågan ut i ljuset.

Att bli våldtagen upplever många som något av det mest skrämmande och kränkande som de kan tänka sig. Tanken "det kunde ha varit jag" får många kvinnor att begränsa sina liv. Joggingturen skippas, kvällsölen ställs in, genvägen genom skogen undviks. Men det är inte i mörka parker som risken att råka illa ut är störst. Det är hemma i villan med maken, i pojkvännens lägenhet eller på efterfesten i studentkorridoren.

Majoritet av alla anmälda våldtäkter begås av en gärningsman som är nära eller ytligt bekant med offret. I nästan en tredjedel av de anmälda våldtäktsfallen är gärningsmannen en nuvarande eller före detta make, sambo, pojkvän eller pappa. I hela åtta av tio fall känner offer och gärningsman varandra, åtminstone ytligt.

Brott där gärningsmannen är helt okänd för offret anmäls i högre grad än brott där gärningsmannen är någon närstående. Men det talar vi sällan om. Fortfarande är det så att övergrepp som sker i den privata sfären inte alltid betraktas som brott. Brottsoffret förstår inte eller vill inte ta till sig att man är ett brottsoffer. Mörkertalet när det gäller våldtäkter är skrämmande stort. Detta är en brottslighet som med kraft måste bekämpas. Men då måste fler våga anmäla.

Det sexuella våldet som vissa män utövar, och kvinnors befogade rädsla för det, utgör ett grundläggande demokratiskt problem. Vi vill inte peka ut alla män som potentiella våldtäktsmän. Det är en skymf mot den absoluta majoritet av män som inte begår sexualbrott eller utövar annat våld mot kvinnor. Som liberaler vill vi befria individer från könsrollernas begränsningar och fördomar - det gäller kvinnor såväl som män. Vi måste börja göra upp med myterna kring manlig sexualitet. Då kan vi också lättare i våra domstolar fastställa vad som avviker från det sunda beteende som präglar de flesta mäns relationer till det motsatta könet.

Att bekämpa vissa mäns våld mot kvinnor ska inte betraktas som ett krig mellan könen. Hur högt frågan prioriteras från statsmakternas sida är istället en god värdemätare på graden av civilisation i vårt samhälle. Om nästan 100 procent av förövarna vore kvinnor, 97 procent av offren för våldtäkt vore män och bara några procent av åtalen ledde till fallande dom skulle förmodligen brottsbekämpningen av våldtäkt vara högprioriterad verksamhet. Det är den inte idag.

Vi vill ofta stoltsera med att Sverige är världens mest jämställda land. Men så länge kvinnor och barn inte kan garanteras kroppslig integritet kan vi knappast kalla vårt samhälle jämlikt. Problematiken kan inte betecknas som ett särintresse eller en perifer fråga. Den skär in i hjärtat av vår demokrati. Det handlar om den mest grundläggande rättigheten av alla: att ha självbestämmanderätt över sin kropp och möjlighet att skydda den mot kränkningar.

Vi måste göra allt för att rikta ljuset mot denna typ av brott för att fler ska förstå att de är brottsoffer, våga söka hjälp och polisanmäla. Vi hoppas att många sluter upp till vår ljusmanifestation för att visa sitt stöd för offren. Vi måste lägga skammen där den hör hemma - hos förövarna.

Birgitta Ohlsson

ordförande Liberala kvinnor

Abeba Ghebru

ordförande Liberala kvinnor Västmanland

Agneta Berliner

riksdagsledamot (fp) för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons