Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberalerna: Alla elever ska gå i en riktigt bra skola

Annons
Liberalerna ser kunskap som nyckeln till ett samhälle för alla.Foto: TT

Varenda unge ska ha en chans att utvecklas och välja sin väg i livet. Den resan börjar i förskolan och fortsätter i klassrummet, därför måste alla elever få gå i en riktigt bra skola.

I dagen Västerås går nästan var tredje elev ut grundskolan utan fullständiga betyg och var femte har inte behörighet till ett gymnasieprogram. Med kunskap kommer möjligheten att kunna bestämma själv, vara självständig och styra över sitt eget liv. För att skapa denna frihet behövs en skola präglad av kunskapsfokus, trygghet och studiero.

För att skapa denna frihet behövs en skola präglad av kunskapsfokus, trygghet och studiero.

Tack och lov verkar det nu som om den S-ledda majoriteten (S+MP+C+KD) äntligen börja lyssna på oss liberaler när vi säger att grundskolan har problem med vikande kunskapsresultat, lugn och ro i klassrummet och för lite resurser. Nu äntligen i elfte timmen (och med mindre än 100 dagar kvar till valet) vaknar man upp och vill lägga mer pengar på skolan. Inte en dag för tidigt säger vi. Sent ska syndaren vakna.

Västerås lägger idag mindre pengar per elev i skolan än andra kommuner. Är det någon som drabbas av detta är det elever som är i behov av särskilt stöd. Det är bra att den nuvarande S-ledda majoriteten äntligen inser detta och tillför mer pengar, men det behövs fler insatser för att få fler elever att gå ut skolan med godkända betyg i alla ämnen.

Det är bra att den nuvarande S-ledda majoriteten äntligen inser detta och tillför mer pengar, men det behövs fler insatser för att få fler elever att gå ut skolan med godkända betyg i alla ämnen.

Vi blir ofta kontaktade av föräldrar som berättar om sin kamp för en fungerande skolgång för sina barn. Många lärare vittnar också om en frustration i att inte räcka till när en eller flera elever är i behov av stöd av olika slag.

Vi vet att dagens skola inte fungerar för alla. Många elever skulle ha behövt ett bättre anpassat stöd. Vi tror att det stödet ska ske både genom tvålärarsystem i lågstadiet, fler speciallärare men också genom att ändra på dagens inkluderingssyn i skolan, från dagens “en och samma skola för alla” till målet ”lärande för alla – och det kan ske på olika sätt”.

Vi ska skapa en skola där alla barn får den kunskap de har rätt till. Det är bara genom att rusta alla elever med kunskap som vi kan få ett verkligt inkluderande samhälle.

Anna Lundberg

skolpolitisk talesperson Liberalerna

Jenny Boström

andre vice ordförande grundskolenämnden Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons