Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lidman (S): Våra ¿parker är till för alla

Annons
Bäst centralt . De rödgröna vill ha skejtparken i Lögarängsparken.foto: per groth/VLT arkiv

Västerås ska vara en stad för alla. Då ingår att utveckla attraktiva parker för olika åldrar, grupper och intressen. Så kan vi skapa möten mellan generationer och kulturer.

Till skillnad från Hans G Erikson den 12 oktober menar vi att en centralt belägen skejtpark i betong är en del i satsningen. Vi rödgröna vill utveckla Lögarängsparken för barn, unga och äldre. De fina promenadstråken efter stranden finns där redan, förra året invigdes en lekpark för barnen, nästa år anläggs sandstrand och bryggor och förhoppningsvis ska där också snart finnas en skejtpark.

Detta är inte någon ny fråga. För fem år sedan fick kultur-, idrotts och fritidsnämnden i uppdrag att utreda byggandet av en skejtpark i betong i Västerås. Ett halvår senare lämnades utredningen över till kommunstyrelsen.

I utredningen tar man hänsyn till en rad aspekter, bland annat de som Erikson tar upp. Flera förslag på platser belystes, senare i utredningsskedet har ännu fler tillkommit. Dock har Rocklunda aldrig varit ett alternativ.

Skejtparken är en parkanläggning, ett spännande inslag i stadsbilden, en anläggning som kommer att locka många besökare från andra kommuner. Det är ett skäl till att den ska ligga centralt.

Det finns också flera andra skäl:

¿¿¿Närheten till allmänna kommunikationer. Både tåg och buss. Många av besökarna kommer från andra orter med tåg.

¿¿¿Trygghet. Sociala nämnderna har uttalat att de vill att parken ska ligga centralt där det rör sig vuxna, för att den inte ska bli ett ”tillhåll”. Som förälder ska man känna att ens 10-åring är på en trygg plats när han eller hon skejtar.

¿¿¿Möten mellan olika generationer och kulturer. Det får man i en allmän park.

¿¿¿Skejtarna söker sig ofta till centralt belägna platser i stadsmiljön. Då är det bra att anläggningen är där de ändå finns.

Sedan vill jag svara på Eriksons frågor och påståenden:

¿¿¿Skejting bullrar inte. Det som låter är människorna som pratar, skrattar och umgås. Smattret från linor från båtarna i gästhamnen låter mer. Tågen från järnvägen och biltrafiken lär överrösta ljuden från skejtparken för närboende.

¿¿¿En skejtpark är ett landskap med olika formationer, grytor, hopp och ytor. Inte någon betongklump.

¿¿¿Skejtparken beräknas locka hit besökare från andra orter. Med en skejtpark blir det möjligt att ordna event och tävlingar som ¿lockar både aktiva och åskådare som i sin tur ger inkomster till närliggande kaféer, restauranger och affärer. Då är det bra att skejt-¿parken ligger centralt.

¿¿¿Kultur- och fritidsnämnden gjorde utredningen som ligger till grund för förslaget.

¿¿¿Ansvarig nämnd för den estetiska miljön i stadens parker är tekniska nämnden, park-enheten. Den har tagit fram förslaget till ¿placering i Lögarängsparken.

Jag blir beklämd över Hans G Eriksons begränsade syn på vem stadens parker är till för. Vi rödgröna anser att de ska vara till för alla. En skejtpark har länge varit efterlängtad från många av Västerås barn och ungdomar. Att lyssna på dem kallar Erikson populism. ¿Jag kallar det att lyssna på våra medborgare, även om de råkar vara barn och ungdomar som tar sig fram på en skejtboard.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons