Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lif har fel om Liberalernas historia

Annons

Nils Edén, statsminister 1917-20. Bilden togs 1935.

På VLT:s kultursidor den 18 april intervjuas författaren och journalisten Anders Lif om 1917 års rösträttskamp. Lif säger i denna intervju att liberale statsministern Nils Edén och socialdemokratiske partiledaren Hjalmar Branting ville förhindra generalstrejk och revolution. Sedan fortsätter Lif med att påstå att för Nils Edén "var kanske inte den allmänna rösträtten i sig så viktig, men för Branting var det den viktiga reform som arbetarrörelsen strävat efter så länge".

Vi som undertecknar denna artikel känner Anders Lif som en historiskt kunnig och seriös journalist. Så mycket större blir vår förvåning över denna plötsliga historielöshet från Lifs sida!

Liberalerna/Folkpartiet föddes ur rösträttsrörelsen. Vår partisymbol blåklinten är rösträttsrörelsens symbol. Liberalen Nils Edéns regering var den som initierade merparten av de stora och avgörande rösträttsreformerna. Den avgörande propositionen var till och med till stora delar författad av Nils Edén personligen, vilket historikern Gunnar Wetterberg visat i sin biografi om Nils Edén i serien "Sveriges statsministrar under 100 år" (Bonniers förlag 2010).

Gunnar Wetterberg skriver utförligt om rösträttskampens avgörande skede i kapitel 5 och 6 i sin biografi över Edén. Ingenstans i detta standardverk finns någon som helst upplysning som ens vagt stödjer Anders Lifs påstående.

VLT bör fundera över om så flagrant felaktiga påståenden kring historiska fakta ska få förekomma oemotsagda i redaktionell text i tidningen på det sätt som nu skedde.

Birgitta Nilsson (L)

Bengt-Åke Nilsson (L)

före detta kommunalråd

Jesper Brandberg (L)

oppositionsråd

Svar: Jag uttryckte mig slarvigt i intervjun. Självklart var det så att den liberal-socialdemokratiska ministären som tillträdde 1917 hade ett gemensamt övergripande mål: den allmänna rösträtten.

Jag vill inte förringa Nils Edéns ambition i rösträttsfrågan, inte alls. Vad jag menade var att frågan i sig var så oerhört viktig för Branting personligen och för arbetarrörelsen. Branting hade till och med låtit sitt parti spricka på våren 1917 för att sätta rösträtten före generalstrejk. Men, som sagt, historiens rösträttssol må lysa i lika hög grad över såväl Nils Edén som Hjalmar Branting. Och då kanske de tre debattörerna också kan kosta på sig att peta in socialdemokraterna i den regering som, enligt dem, initierade merparten av de stora och avgörande rösträttsreformerna.

Anders Lif

För Plus-kunder: Åtta dagar som skakade Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons