Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa Gustafsson (kd): De äldre har rätt till en värdig ålderdom

Den 15/8 besökte äldreminister Maria Larsson Västerås. Hon berättade bland annat att regeringen satsar 1,35 miljarder kronor för att stimulera utveckling av kvaliteten i vården och omsorgen av de äldre.

Annons

Västerås kommun har ansökt om pengarna och gjort en egen prioritering av vad dessa ska användas till. Följande områden ska således förbättras i kommunen; utveckling inom rehabilitering, kost/nutrition, läkemedelsgenomgångar och förstärkt läkarmedverkan. För detta har vi tilldelats cirka 12, 5 miljoner kronor.

Vi menar dock att äldre personers sociala behov behöver uppmärksammas i större utsträckning. Att delta i olika verksamheter kan bryta isolering och ge värdefulla sociala kontakter och gemenskap.

För att ha möjlighet att leva ett aktivt liv är det viktigt att få hjälp med att hålla kontakt med släkt och vänner, ledsagning till aktiviteter, hjälp med att komma ut i friska luften samt att delta vid kulturella aktiviteter. En viktig uppgift för kommunen är att öka samarbetet med frivilligsektorn och hitta former för utveckling av generella insatser på detta område. Införandet av en värdighetsgaranti är ett gott led i den riktningen. En sådan ska göra det tydligt vad äldreomsorgen ska erbjuda och vad de äldre och deras anhöriga kan förvänta sig när de behöver den.

Vi är på god väg men vi skulle kunna göra mycket mer för att förbättra förutsättningarna för de äldre att få en värdig ålderdom.

Lisa Gustafsson

Ledamot av äldrenämnden i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons