Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Litet att fira för Chirac

Annons

Varför firar fransmännen den 14 juli? Svaret på denna fråga kan formuleras kort: Dagen firas till minne av Bastiljens stormning den 14 juli 1789! Ordet "Bastiljen" betyder egentligen befäst plats - den uppfördes under medeltiden och blev så småningom ett illa beryktat fängelse, där olika monarker godtyckligt kunde låta spärra in misshagliga personer.

På morgonen den 14 juli 1789 intogs den gamla borgen av en rasande folkmassa som omedelbart började demolera den. De flesta av senare generationers fransmän har velat ihågkomma minnet av denna händelse genom att göra detta datum till landets nationaldag.

Dagen firas naturligtvis över hela landet, men störst uppmärksamhet väcker den gigantiska fest som äger rum i och utanför Élysée-palatset, den franske presidentens tjänstebostad. Det är en enorm tillställning, i vilken mellan 6 000 och 9 000 särskilt inbjudna gäster brukar deltaga. Enligt traditionen håller värden, presidenten, ett högtidstal vid detta tillfälle. I detta har den historiska bakgrunden med tiden alltmer hamnat i bakgrunden. I stället har statscheferna utnyttjat situationen till att kommentera sina egna insatser under det gångna året samt nämna en del framtidsprojekt som de önskar prioritera.

I år har president Chirac väckt visst uppseende genom att meddela, att han redan i förväg (den 26 juni) spelat in sitt anförande genom att låta sig intervjuas av en tv-reporter. Man kan förstå att presidenten i år har föga lust att framträda som festtalare. Hans näst sista år som president har varit fyllt av motgångar och missräkningar. Till dessa hör exempelvis nej-sidans seger i den franska omröstningen om EU:s grundlag, de två premiärministrarna Raffarins och de Villepins oförmåga att tillfredsställande klara av sina uppgifter, inrikesminister Sarkozys bristande lojalitet i vissa frågor och så vidare.

Som om detta inte räckte, visar de senaste opinionsundersökningarna rekordlåga siffror såväl för Chirac som för hans premiärminister. 57 procent av de tillfrågade är missnöjda med presidenten mot 35 procent som ger honom godkänt. För de Villepin är resultatet ännu sämre: 65 procent är negativa mot 26 procent som accepterar honom.

Årets nationaldagsfirande blir knappast en glädjedag - åtminstone inte i Élysée-palatset!

Hans Ytterberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons