Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO-distriktet: Las är inget hot utan en möjlighet

Det är typiskt att Centerns ungdomsförbund (CUF) går in och tycker att las är det största hotet mot ungdomsarbetslösheten. Detta visar bara vilken okunskap man har i frågan om just las och varför den kom till under 1970-talet.

Annons

Alla som någon gång suttit och förhandlat om avsked vet att det inte är las i sig som är problemet. Las är inget hot utan en möjlighet för parterna då en uppsägningssituation uppstår. Man förhandlar alltid om en uppsägning,

Las kom till för att man inte skulle kunna avskeda vem som helst för vad som helst, ville man vara mammaledig eller pappa-ledig fanns förr chansen att bli avskedad, likaså om man råkade bli sjuk, så kunde man få sparken på grund av detta. Ungdomsarbetslösheten måste tas på större allvar en så.

När man sedan diskuterar frågan om lägsta löner så har vi det redan inskrivet i våra kollektivavtal, att det finns särskilda ungdomslöner inom en del förbund. Vi har i en del avtal lärlingssystem som gör att man måste jobba upp sina timmar innan man blir full-betald. Återigen ser man här på en okunskap från CUF.

Centerns ungdomsförbund menar att det är OK för ungdomar att ha sämre villkor och sämre löner hur länge som helst. Ska man kan som ungdom inte kunna flytta hemifrån, skaffa familj eller ta lån för att handla något större som bostad eller bil?

Menar CUF att ungdomar mår bättre av en otrygg anställning än en trygg anställning? Vi från LO vill få bort de nya dagav-löningar där man med ett sms skickar ett meddelande till tio ungdomar, men den som hinner först får jobbet. De andra får åka hem och bevaka telefonen igen. Är det detta man vill från CUF?

LO har från flera undersökningar sett att kvinnligt dominerade branscher får lägre löner än manligt dominerade arbeten. Därför tycker vi från LO att man ska ha en jämställdhetspott utöver lönekravet.

Även om lönegapet mellan kvinnor och män har minskat så är lönerna fortfarande orättvisa mellankvinnor och män. Den genomsnittliga månadslönen för arbetare är 19 600 kronor för kvinnor och 22 500 kronor för män. Ett glapp på nästan 3 000 kronor för att man är kvinna.

I Sverige fanns det speciella kvinnolöner 1960 – är det dit CUF och huvudpartiet Centern återigen vill?

Vesa Sandström

ungdomsansvarig, LO-distriktet Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons