Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO-distriktet vill åter bjuda in länets borgerliga riksdagsledamöter till debatt

Det vi varnade för, är idag en verklighet. Den 22 april redovisade media statistik som visar att våra varningar var befogaden då alliansen gav besked om sina planer för arbetslöshetsförsäkringen. Statistiken visar att allt fler tvingas till socialbidrag, allt fler hamnar hos kronofogden.

Annons

Vi varnade för konsekvenserna av försämringarna i a-kassan. En så kraftig höjning av avgiften skulle leda till att många övervägde att lämna försäkringen. Nu dras samhället isär och klassklyftorna ökar.

I dag har över 500 000 människor lämnat a-kassan, många av dessa har dessvärre blivit arbetslösa. Många tvingas därför leva på socialbidrag. Nu visar siffrorna tydligt att allt fler också hamnar hos kronofogden.

Vi sade: sänk inte ersättningsnivåerna i arbetslöshetsförsäkringen och höj inte avgiften, det kommer att få förödande konsekvenser. Regeringen ignorerade våra synpunkter och var övertygade om att deras beslut var rätt. Insändare, debattartiklar och remissvar inte bara från fackföreningsrörelsen utan en mängd organisationer rubbade inte regeringens hårdhänta uppfattning. Nu ser vi tydligt resultatet och regeringen kan inte bortförklara detta faktum.

De som ändå har sin a-kassa kvar och hamnar i arbetslöshet ser nu en ersättning i många fall på knappt 50 procent av sin tidigare lön. Dessutom tvingas dom konstatera att ersättningen sjunker ytterliggare om arbetslösheten håller i sig efter 200 dagar.

Man behöver inte ha någon högre utbildning i ekonomi för att inse att denna politik och förändring av ersättningen leder ett steg närmare socialbidrag och risk för en registrering hos kronofogden. Ytterliggare en konsekvens av sänkningen av ersättning, är att det blir svårare att söka jobb. Detta på grund av att focus förflyttas från jobbsökeri till att i första hand koncentrera sig på hur man ska anpassa sig till en betydligt sämre inkomst i förhållande till tidigare inkomst. Vi menar att en rimlig ersättning bidrar till att de som drabbas klara sin ekonomin och håller uppe köpkraften, vilket i säg skapar förutsättningar för sysselsättning.

Nu måste borgerliga politiker lyssna på oss, delta i debatt om arbetsmarknadspolitiken. Vi anser att Ni för en politik som leder till misär och elände. Det går inte att enbart gömma sig bakom finanskrisen. En kris innebär inte att man ska sitta still i båten utan tvärtom agera.

De arbetsmarknadspolitiska insatserna är långtifrån tillräckliga. Det saknas aktiv arbetsmarknadspolitik där en stor andel arbetsmarknadsutbildning behövs istället för kortsiktiga lösningar som leder till passivitet.

Fackföreningsrörelsen i Västmanland gör ett nytt försök att bjuda in de borgerliga politikerna till en debatt om arbetsmarknadspolitiken. Förra gången visade det sig att tre av dem valde att hänvisa till att datumet inte passade. En valde att inte ens höra av sig. Nu vädjar vi till dem: bestäm ett datum så arrangerar vi en offentlig debatt under våren.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons