Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Locka inte stockholmare till Västerås

Annons

Onsdagen den 22 december 2004 kunde vi läsa i en stor artikel i VLT med rubrliken, följande "Billiga hus ska locka folk till stan". Man hade lika gärna kunnat skriva "Nu ska vår stad plötsligt försämras".

Västerås stad, de kommunala bolagen Mimer och Mälarenergi, Bostad Västerås och en del privata fastighetsägare och byggföretag har tillsammans startat projektet "Flytta till Västerås". Syftet är att locka stockholmare till Västerås, att få Västerås att växa snabbare än normalt. Vad en sådan snabb tillväxt skulle innebära för västeråsarna, ja det har man inte nämnt och tydligen inte funderat över.

Den främsta uppgiften för en stadsledning är att se till att stadens medborgare mår väl, trivs och att näringslivet går bra. Liksom för många andra företeelser finns för en stad även en bästa eller optimal storlek, där folk och företag just trivs utan några påtagliga besvärande förhållanden. Där det mesta finns tillgängligt inom rimliga avstånd och utan långa väntetider. Man kan väl påstå att Västerås redan har en sådan optimal storlek.

Av artikeln i VLT framhålls några olika argument som skall sälja Västerås. Man avser att bearbeta cirka 40 000 utvalda unga hushåll med direkt marknadsföring. Kampanjen är tänkt att genomföras 2005 och 2006. De familjer man tänker få hit är som man säger "unga köpstarka familjer". Man kan föreställa sig att man avser familjer i 30-årsåldern med något barn i förskoleåldern.

Var tredje ung stockholmare vill flytta från Stockholm framgår även av artikeln. Ja, helt naturligt. Det är ett axiom att ju större en stad är utöver en optimal storlek ju fler påtagliga problem för de boende. Större avstånd, längre köer och längre väntetider. Det finns därför ingen som helst anledning att påskynda tillväxten av en stad som har en bra och tillräcklig storlek. Den växer ändå av sin egen attraktionskraft.

Det är naturligtvis fullt tillåtet att framhålla en stads goda sidor på det trevliga sätt som Ulla Persson och Monica Ericsson gjorde i Västerås tidning nyligen. Men att ordna en värvningskampanj för 2,5 à 3 miljoner kronor för att locka, men som lika gärna kan vara att lura stockholmare att flytta hit, det kan inte vara stadens (stadsledningens) uppgift att medverka till. Sin boplats bestämmer familjerna helst bäst själva utan värvningskampanjer.

Som antyds ovan anges i VLT några argument för att få stockholmare att flytta till Västerås "Så ska Västerås säljas". Det är lika lätt att ange argument som pekar på besvär för inflyttade till Västerås. Till exempel:

1. Om stockholmare som flyttar till Västerås tänker konkurrera med västeråsarna om anställning då är de inte välkomna.

2. Avser man att behålla sitt arbete i Stockholm måste man acceptera besvärande pendling i ofta fullsatta tåg, cirka två timmar per dag.

3. Pendling förhindrar en ytterst viktig daglig samvaro med sina barn på lämplig tid för att ge barnen den rätta uppfostran som samhällstillvända medborgare. En uppgift som av de flesta föräldrar säkert värderas högre än de eventuella hundralappar som en lägre västeråshyra kan medföra.

4. Köer och väntetider kommer att förlängas för alla västeråsare, speciellt på lördagsförmiddagar då i Stockholm arbetande nya västeråsare har tid för veckokompletteringar.

5. Under några år uppstående ökning av barnantalet i förskoleåldern ger besvärande platsproblem i förskolan. Efter ytterligare några år överförs problemen till lågstadieskolan och så vidare.

Man kan fråga hur många västeråsare som helst utan att hitta någon som vill att vår stad skall växa.

Det tänkta projektet gynnar med säkerhet endast initiativtagarna. Projektet bör stoppas och de för projektet avsedda miljonerna användas på avsevärt bättre sätt. En ny fotbollsstadion och ett äventyrsbad är tidigare utlovade projekt som behöver pengar.

Yngve Stark

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons