Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Logiskt att alliansen backar

Annons

Regeringen har det motigt i opinionsmätningarna och borgerliga debattörer presenterar fortlöpande olika gissningar om

orsaken till de vikande siffrorna. Den enklaste och mest troliga förklaringen ser vi dock väldigt lite av, nämligen att en klar majoritet av svenska folket inte vill ha det samhälle som regeringen håller på att skapa under moderaternas ledning.

Socialdemokraternas politik hade vid valet 2006 i flera avseenden kommit till vägs ände och det tydligaste exemplet är att de ekonomiska trygghetssystemen a-kassa och sjukförsäkring riskerade att "säcka ihop" på grund av det kraftiga överutnyttjandet. Det är alltså uppenbart att också socialdemokraterna, vid fortsatt regeringsinnehav, hade tvingats vidta impopulära åtgärder.

Den borgerliga regeringen har genomfört två typer av förändringar som tveklöst uppfattas som stötande. En omfördelning av förmögenhet har genomförts som är så stor att ingen med vanligt sunt förnuft kan se en koppling mellan dessa åtgärder och en bättre fungerande samhällsekonomi.

Ett par tydliga exempel är att fastighetsskatten ska slopas och att förmögenhetsskatten har tagits bort. Till detta kommer att

a-kassa och sjukförsäkring har stramats åt i sådan omfattning att det inte kan motiveras enbart med att drivkrafterna till arbete ska återupprättas. I stället uppvisas i första hand en förbluffande politisk okänslighet för sociala frågor.

Sverige är ett land med utomordentligt starka traditioner i ett kollektivt ansvarstagande för en generell välfärd. Att på ett omotiverat sätt omfördela förmögenhet till de redan välställda och att klämma åt de mest försvarslösa är en politik som kanske är möjlig i andra länder men bestraffas hårt i ett land med de svenska traditionerna.

Det som moderaterna uppvisar i regeringsställning stämmer väl med partiets rötter i gammal svensk högerpolitik där knappast något intresse funnits för ekonomisk rättvisa och välfärdsfrågor. Däremot inger det stark förvåning att folkpartiet, centern och kristdemokraterna - med sina rötter i svenska folkrörelser - kan visa upp en sådan okänslighet för de svagaste i samhället. Folkpartiet är till stor del framsprunget ur frisinnet och svensk frikyrklighet. Centern har bonderörelsen med dess ofta lite halvfattiga småbönder som bakgrund. Och kristdemokraterna är från början ett moralkonservativt parti med kristna värderingar, där den lilla människan har en central position.

Det är ofattbart att de tre små partierna i regeringen kan vara så förtjusta i den nyvunna maktställningen att de viker sig

i centrala värderingsfrågor - bara för att få "vara med".

Vid valet 2006 var jag själv med och röstade fram den borgerliga regeringen men att nu vara lojal är en omöjlighet. Alliansregeringen omfördelar förmögenhet på ett sätt som stöter bort breda väljargrupper och de använder "övervåld" mot arbetslösa och sjuka människor. Den bestraffning som ges

i olika opinionsmätningar måste därför bedömas som logisk och rättvis.

Per Hallström

före detta länsarbetsdirektör i Dalarna,

Örebro län och Östergötland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons