Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalbrist ger fortsatt stora dagisgrupper

Annons

I VLT den 21 september slår sig Britt Sandström sig för bröstet för att socialdemokraterna och vänsterpartiet skall bygga nya dagis och minska storleken på barngrupperna i Västerås. Tyvärr har de glömt att anslå pengar till det i sin investeringsbudget.

Majoriteten satsade på mer personal, vilket är bra - men det gör inte grupperna mindre. För att få mindre grupper behövs det fler lokaler. Sanningen är den att sossarna och vänsterpartiet halverade satsningen på nya dagis jämfört med tjänstemännens beräkningar. Centerpartiet prioriterar att minska storleken och föreslog därför dubbelt så mycket pengar som majoriteten till nya avdelningar. Pengar vi fick fram genom hårdare prioritering inom de tekniska områdena.

Än ihåligare blir majoritetens löften för 2007. Man påstår att man skall bygga 50 nya dagisavdelningar och räknar själv med att det kostar 40 miljoner kronor år 2007. Deras planerade investeringsbudget går dock över 100 miljoner minus 2007. Någonstans måste de alltså spara. Det första de minskade ner på 2006 var just satsningen på nya dagis. Man kan ju undra vad de kommer att stryka bort 2007. Om det inte blir dagis, blir det äldreboende eller funktionshindrade som får stryka på foten?

Socialdemokraterna säger att en del av de nya dagisplatserna skall skapas i privata dagis. Intill Britt Sandströms inlägg kunde man läsa att hennes kompisar i vänsterpartiet är starkt emot alternativa utförare. Hur skall det bli?

Centerpartiet är mycket kritiskt till hur s och v har behandlat barnfamiljerna i Västerås. Man har inte reagerat på att antalet barn har ökat. I stället för att lyfta fram dagmammor, privata och kooperativa dagis har man suttit med armarna i kors. Nu har man vaknat men glömde att anslå pengar till att bygga nya avdelningar. Det gör att många föräldrar, oftast mammorna, kommer att tvingas stanna hemma för att de inte får in barnen på dagis och barngrupperna kommer fortfarande att vara alldeles för stora.

Centerpartiet satsar lika mycket som majoriteten på att rekrytera mer personal. Det blir tufft att hitta förskolelärare, men vi måste försöka. Centerpartiet satsar nästan 10 miljoner kronor mer på att bygga nya avdelningar för att verkligen kunna minska grupperna. Centerpartiet satsar också på att barn skall kunna vara på andra ställen än kommunala dagis. Sossarna och vänsterns så kallade satsning på dagis är väldigt ihålig. För att barnfamiljerna skall få en chans till vettig barnomsorg i Västerås krävs ett maktskifte.

Magnus Kindbom

Vicki Skure-Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons