Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LRF: Låt Sveriges bönder ge mer förnybar energi

Våra skogar och åkrar är unika tillgångar som spelar en nyckelroll på vägen mot ett hållbart samhälle. Redan i dag är vi världsbäst på förnybara energikällor. Just därför är Sveriges mål att hälften av all energi ska vara förnybar om tio år alldeles för lågt.

Annons

 LRF uppmanar regering och opposition att göra det möjligt för de svenska bönderna att utnyttja sin fulla potential och höja målet till 70 procent förnybart till 2020.

Vi bönder både vill och kan leverera stora mängder förnybar energi – större än vad politikerna tror. En tredjedel av de 400 terawattimmar som vi svenskar använder varje år kommer från hållbara energikällor som skog, jord, vind och vatten. Men potentialen för grön energiproduktion är omfattande, och med rätt förutsättningar kan vi bidra ännu mer till en bättre miljö.

Redan i dag är energiproduktion en viktig näringsgren för Sveriges bönder.

I Mälardalen är det är det många som producerar grön närvärme från flis och pellets. Ännu fler är de skogsbrukare som levererar skogsbränsle till större energiproducenter. Vindkraften har tagit fart på många platser i landet, och en lyckad satsning som tar hänsyn till naturvärden och närboende snurrar inte bara in grön el. Med en etablering följer nya jobb, fiberkabel till bredband och framkomliga skogsvägar.

I dag produceras biogas vid Växtkrafts anläggning i Västerås, där främst hushållsavfall men även åkergrödor används som substrat. Både bilister och kollektivtrafik vill ha mer biogas, vilket kan utvinnas ur såväl gödsel som grödor. Det gör det möjligt för åtskilliga bönder att bedriva biogasverksamhet. Men för att nå konsumenterna krävs en fungerande infrastruktur. Ge oss lokala ledningar och vi kan i Sverige bidra med mer än 8 TWh biogas – det mesta från restprodukter.

Av all spannmål vi odlar blir en tiondel etanol. Produktionen motsvarar 1,2 terawattimme och ger upp till 80 procent mindre växthusgaser än bensin. Men den tveklöst största gröna energikällan är skogen, som ger oss en fjärdedel av all energi. Det är en hög nivå som kräver en fortsatt aktiv skogspolitik. För vi måste alla hjälpas åt. Genom omfattande satsningar på effektiviseringar kan Sverige minska energianvändningen med fyra procent per år. Tillsammans med 70 terawattimmar mer förnybart når vi målet om 70 procent förnybar energi till 2020. Och en mycket bättre miljö.

Sture Johansson ordförande LRF Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons