Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LRF Ungdomen Västmanland: Riktig mat åt folket!

Annons

LRF Ungdomen i Västmanland uppmanar beslutsfattare i länets alla kommuner att värna äldre människors rätt till god och näringsriktig mat. Vi tycker nämligen att bra mat ska vara en rättighet för alla — gammal som ung. När man inte längre har möjlighet att själv välja vad man vill äta så ska god och säker mat inte hänga på i vilken kommun man bor eller hur mycket pengar man har.

Sverige som det nya europiska matlandet är en profilfråga för regeringen, men tyvärr ser verkligheten inte alltid så vacker ut. I många kommuner serveras de äldre smaklösa hel-fabrikat, tillverkat på råvaror från länder med mycket lägre krav på matsäkerhet och miljö- och djuromsorg än de lagar och regler som svenska producenter följer.

Hur kan kommunerna med ena handen kontrollera och ställa krav på en slags livsmedelsproduktion och sen med den andra handen glatt köpa in råvaror producerade under helt andra betingelser? Detta är en ekvation vi som är framtidens livsmedelsproducenter inte tycker går ihop.

För att Sverige verkligen ska kunna bli det matland som jordbruksministern talar om måste vi se till att den mat som köps in till det offentliga rummet når upp till samma höga krav som den mat som produceras i Sverige.

Dessa krav kan naturligtvis uppfyllas var som helst i världen men då måste de också efterfrågas och efterlevas. Ett gott djurskydd är en viktig fråga för både Sveriges regering som för oss i LRF Ungdomen. Genom den svenska offentliga upphandlingen kan vi medverka till utvecklingen av en god djuromsorg inom hela EU.

Problemet i dag är att många kostchefer känner sig felaktigt bakbundna av lagen om offentlig upphandling, LOU. En offentlig upphandlare får enligt Miljöskyddsrådet faktiskt ställa specifika kvalitetskrav i förfrågningsunderlaget vid en upphandling. Det kan vara krav som att suggorna inte ska vara fixerade och att grisarna ska ha strö att böka i.

Här har Sveriges kommuner och landsting, SKL, en pedagogisk uppgift. Det är rimligt att ansvariga tjänstemän får en relevant utbildning i vad man får och inte får göra enligt LOU.

Utan att bryta mot svensk lagstiftning går det att tillämpa LOU både friare och mer anpassat. På så sätt kan vi få in mer närproducerade livsmedel i stor-köken. Något som gagnar både miljö och hälsa men som framför allt ger en bättre matupplevelse.

Det ska ju trots allt vara gott att bli gammal.

Markus Pettersson

LRF Ungdomen Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons