Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luf, Västmanland: Höj biståndet - minska vattenbristen

Annons

Idag, den 22 mars, är det FN:s internationella vattendag. I år uppmärksammas vattenbristen i världen.

Det handlar om förfärande fakta: Var femte människa är utan rent dricksvatten. 40 procent av världens befolkning saknar tillgång till rinnande vatten eller sanitär utrustning. Än mer skrämmande är att 200 barn dör varje timme på grund av ohälsosamt vatten.

Fördelningen av vatten i världen är också orättvis. Av jordens allt vatten är bara 2,5 procent sötvatten och av detta är 69 procent otillgängligt i snö- och isform.

De flesta är säkert överens om att något måste göras. Vi tycker att Sverige ska visa större internationell solidaritet och vara ett föredöme i världen.

FN:s biståndsmål är att dess medlemsländer ska ge 0,7 procent av BNI till bistånd. I Alliansregeringens statsbudget för 2007 slås det fast att biståndet ska uppgå till en procent av bruttonationalinkomsten, BNI. Det har hänt två gånger tidigare; 1982 och 1992, både gångerna med folkpartiet i regeringsställning. Det är viktigt att det höga biståndet nu inte naggas i kanten som så många gånger förr, så att kontinuitet gör att biståndsprojekt inte tvingas avbrytas på grund av sänkt bistånd.

Vi tycker dock att man borde gå längre och höja biståndet ytterligare. Sverige ska gå i täten och visa global solidaritet och verka för att FN:s biståndsmål höjs och att FN:s medlemsländer också höjer sitt bistånd.

Det är viktigt med internationellt samarbete och Sverige måste bli bättre på att samarbeta på EU-nivå i internationella biståndsprojekt, vilket ger kontinuerlig hjälp och långvarigt engagemang. Biståndet ska också vara hjälp till självhjälp, så att inte mottagarländerna bli beroende av bistånd, utan i framtiden blir självständiga.

Frivilligorganisationer som till exempel Röda korset och Rädda Barnen gör ett enastående arbete i många länder, och ofta med små medel. Gåvor till sådana organisationer borde man inte behöva skatta på. Istället borde frivilliga gåvor till internationell biståndsverksamhet uppmuntras, genom att till exempel möjligheten till att göra avdrag i inkomstdeklarationen.

Att ha tillgång till vatten, och då i synnerhet rent vatten, är ett grundläggande fysiskt behov. Utan vatten kan man varken utbilda sig, arbeta eller ens tänka på frihet. Men det är viktigt att ta med frihetsperspektivet när Sverige delar ut bistånd i världen. Inte en enda krona borde gå till diktaturer och förtryckare. Svenskt bistånd ska i stället bidra till att länder demokratiseras så att människor inte bara har vatten och mat för dagen, utan också blir fria att uttrycka sig och verkligen leva. Biståndet ska vara starkt kopplat till demokratiska organisationer. I länder med diktatur ska demokratiska motståndsgrupper tilldelas pengar, inte en korrupt statsmakt.

Vi ser dagligen reportage från krigshärjade länder i medierna. Krig är något fruktansvärt och viktigt att uppmärksamma. Men vi kan inte blunda för det faktum att tio gånger fler dör på grund av brist på vatten än i krig. Det kan låta förfärande, och det är lätt att glömma bort att bakom varje siffra döljer sig en människa som lider.

Hannes Persson

Frida Johnsson

medlemmar i

Liberala ungdomsförbundet

Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons