Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lysande framtid för Tropikbadet

Annons

Som flitiga morgonbadare promenerar min lagvigda och jag förbi Jollekappseglarna mot det hägrande doppet i Tropikbadet, som i dag heter Framnäsbadet och håller behaglig Mälartemperatur.

I vår ljuva sommartid är Framnäsbadet en skön plats, där man kan bada och sola utan att behöva trängas bland mängder av semesterlediga västeråsare, som söker sig till andra mera välrenommerade ställen.

Tänk, boende i de östra stadsdelarna kan lätt ta sig till badet per cykel.

En gång byggde en rik grosshandlare ett förnämligt hus högt ovanför Framnäsbadet. Han anlade också en park ner mot sjön, med ekar, cypresser och väldoftande lindar, varav en är mycket unik och blommar sent. Kanske det var meningen att grosshandlarn även skulle odla bananer och andra tropiska växter i inglasade byggnader, varför namnet Tropikbadet inte var helt fel.

Liknande namnbildningar finns även på andra ställen i Västerås. På Iggebygärdet har alla gator svenska fågelnamn, utom Papegojvägen, som fick heta så, för en gång på medeltiden övade man sig i skytte med armborst just där mot tavlor som liknade papegojor

Den pampiga villan finns kvar men står nu öde, när inte sjöscouterna träffas där. Den skulle kunna användas på ett mer uppskattat sätt, om man som sommaren 1929 under Västeråsutställningen öppnade ett kafé där med uteservering. Utsikten från villan är en av de mest magnifika Mälaren runt. Visst vore det kul att kunna bli serverad en kopp kaffe av scouterna där.

Framnäsbadet har dåligt rykte. Vid provtagning har det någon gång hänt att badvattnet bedömts som otjänligt att doppa sig i.

Vattenkvalitén försämras givetvis av det 30-tal kanadagäss som varje natt ostört får lämna sina visitkort på gräset runt badet.

Tidigt varje morgon schasar badvakten Raymond bort de oönskade fåglarna från badet och städar efter dem. Till sin hjälp har Raymond två förtjusande gymnasisttjejer, som inte kan förstå varför badgästerna inte tar hem sitt skräp, när soptunnorna är fyllda.

Mot oss tidiga badgäster ler Raymond godmodigt. På perfekt svenska berättar han om det lätta arbetet i den svenska skogen han arbetar i om vintern och jämför med de hårda träslag ur regnskogarna han jobbat med i sitt hemland Elfenbenskusten, till exempel mahogny.

Kanske man kunde pröva med en kraftig bandspelare, som natten lång spelade jättehård rockmusik i Lögarängstappning, som kunde skrämma fåglarna till flykt.

Varför kunde inte miljöfolket visa sig där och samla in den kraftiga fågelgödseln för ekologisk odling. När nu äntligen Björnön tycks kunna återställas till tiden före barrskogsplanteringen borde fågelgödseln komma väl till pass, när man planterar hassel, björnhallon, med mera, i stället för den dystra barrskogen, som blott och bart planterades i vinstsyfte av en greve Lewenhaupt på Gäddeholm för hundra år sedan.

Framnäsbadet borde ha en lysande framtid om man kunde få kanadagässen att vistas på annan plats än vid ett allmänt bad nattetid.

Nog borde miljöpartiet i vår vackra stad kunna ge förslag på hur man lotsar de vackra fåglarna till en likvärdig betesplats.

Områdets tillsynsman sedan flera år, Greger, befarar att de ansvariga tvingas stänga badet på obestämd tid. Vuxna kan löga sig några meter från stranden, men småbarn drabbas av den kletiga fågelträcken.

Charlie Thunberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons