Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(M): Äntligen stärks försvaret

Den parlamentariska utredningen om totalförsvarsplikten har nyligen lämnat sitt slutbetänkande om Försvarsmaktens framtida personalförsörjning. Med detta tar vi ett ­rejält grepp för att stärka Sveriges försvarsförmåga och öka antalet tillgängliga förband.

Annons

Försvarsmakten kommer att utvecklas och effektiviseras. Försvarets nya inriktning med en tillgänglig och användbar insatsorganisation kräver ett modernt och effektivt personalförsörjningssystem som bygger på frivillighet. Beslutet innebär också ett trendbrott jämfört med tidigare. 

Det är första gången sedan 1994 som försvaret inte utsätts för nedläggningar och tuffa besparingsåtgärder. Socialdemokraterna har ägnat försvaret föga intresse, men har varit duktiga på nedskärningar. Enligt Socialdemokraternas budgetförslag skulle Sverige knappt ha något försvar kvar efter nästa mandatperiod.

I dag finns inget behov av massarméer. När Försvarsmakten endast utbildar några tusen värnpliktiga varje år är värnplikten inte längre allmän och dessutom diskriminerande, vilket gör dagens system både godtyckligt och orättvist. 

Det är bra att lagen om totalförsvarsplikt fortfarande ska finnas kvar och att den blir könsneutral. Detta ökar handlingsutrymmet om den säkerhetspolitiska situationen i framtiden skulle kräva det. 

Allians för Sverige ökar nu i stället Försvarsmaktens insatsorganisation från 12 000 personer, som ska vara redo inom ett år, till 50 000 personer, som ska vara redo omedelbart både inom och utom Sveriges gränser. Den nya organisationen är uppbyggd av stående och kontrakterade förband med frivillig personal. Så nås ökad tillgänglighet och så undviker vi att lägga ner hemvändande utlandsförband. I stället tar vi tillvara på den kompetens och erfarenhet som utlandsförbanden tillför. Vi utvecklar även Hemvärnet till en nationell skyddsstyrka med både ny materiel och högre ambitioner. 

Sverige behöver ett upprustat, modernt och tillgängligt försvar, som med kort varsel kan sättas in såväl här hemma som utomlands. Nu har vi tagit de första stegen för att uppnå precis detta.

Staffan Anger (M)

riksdagsledamot

Jessica Polfjärd (M)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons