Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Återinför narkotikapoliser

Annons
Droger och dopingpreparat som hittats av TullverketFoto:  Jessica Gow/TT

Sverige ska ha en sträng linje mot narkotika. Men dagens politik räcker inte till. Tillgången till droger ökar, inte minst i utsatta områden.

Knarkhandeln är en vanlig väg in i kriminalitet för unga. De rekryteras ofta i yngre tonåren av äldre gängmedlemmar och får i uppgift att sälja narkotika. Det handlar om ett hänsynslöst utnyttjande.

Narkotika utgör samtidigt en stor inkomstkälla för de kriminella gängen, och droghandeln leder till allt grövre våld. Enligt Polisen är uppgörelser om knark den vanligaste anledningen till dödsskjutningar.

Enligt Polisen är uppgörelser om knark den vanligaste anledningen till dödsskjutningar.

Samtidigt ser vi hur nya och allt farligare droger säljs via nätet. Med bara ett par klick kan drogerna levereras till brevlådan och in i våra hem – det som ska vara vår tryggaste plats.

Moderaterna vill nu genomföra tuffa, men nödvändiga reformer för att bekämpa knarket och rädda liv.

Först och främst måste straffen för narkotikaförsäljning skärpas. Dagens straff är för låga. Samhället måste ge en tydlig signal om att knarket inte ses med blida ögon.

Först och främst måste straffen för narkotikaförsäljning skärpas.

Polisen måste också ha rätt resurser mot knarket. Därför vill Moderaterna återinföra de specialiserade narkotikapoliserna. I områden där droghandeln är extra vanlig ska det finnas särskilda enheter som bara utreder narkotikabrott.

Även Tullverket måste förstärkas. Med striktare gränskontroller bli det svårare att föra in både droger och vapen till vårt land.

Samtidigt måste vi arbeta förebyggande. Alltför många familjer känner till de enorma tragedier som följer i knarkets spår. Därför vill Moderaterna att polis och socialarbetare oftare ska samarbeta för att hitta personer, särskilt unga, som är i riskzonen för missbruk.

Med dessa helt nödvändiga reformer vill vi moderater bekämpa narkotikan och gängkriminaliteten – och samtidigt förebygga lidande och utsatthet.

Tomas Tobé (M)

rättspolitisk talesperson

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons