Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Barnomsorg dag som natt

För Moderaterna och Alliansen är det självklart att alla barn har rätt till en bra start i livet.

Annons

Vi menar att den omsorg och den framtida utbildning våra barn får direkt påverkar vilka valmöjligheter de kommer att ha senare i livet. Om arbetslinjen och full sysselsättning dessutom ska gälla är det därför viktigt att en flexibel barnomsorg, vid behov, även kan erbjudas på obekväma arbetstider, så kallat ”nattis”. En modern arbetsmarknad kräver en modern barnomsorg.

Mellan 2010 och 2011 ökade antalet kommuner som erbjuder ”nattis” med tio procent. Majoriteten av kommunerna som erbjuder ”nattis” är alliansstyrda. Vår utgångspunkt är att föräldrars tillgång till barnomsorg på obekväm arbetstid ska motsvara behovet. Det är Moderaternas övertygelse att kommunerna själva bäst kan analysera och avgöra det lokala behovet av ”nattis”. För tillfället vet vi dock inte hur behoven för barnomsorg på obekväm arbetstid ser ut vilket betyder att efterfrågan bör undersökas innan kommuner ges statligt stöd.

Den nya skollagen, som trädde i kraft den 1 juli förra året, ställer hårdare krav på kommunerna att bli ännu duktigare på att möta en ökad efterfrågan där den finns. Det betyder att en kommun inte utan vidare kan avstå från att tillhandahålla omsorg på obekväma tider. Ambitionen är att de familjer som har behov av sådan omsorg ska kunna prövas individuellt för att få detta. Barns förutsättningar påverkas i hög grad av uppväxtmiljön men givetvis spelar förskola och grundskola många gånger en viktig roll.

Levnadsstandarden för barn och unga i Sverige är hög med bra kvalitet i vår gemensamma välfärd. Den viktigaste grunden för att ge fler barn bättre förutsättningar att växa upp i en familj där arbete ger rutin och stadga är en stark arbetslinje med en politik för fler jobb. Från regeringens sida kommer vi fortsatt satsa på att alla barn får en god omsorg i den svenska förskolan - dag som nattetid.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons