Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Bristen på lärare är akut

Annons

Lärarbristen är redan idag allvarlig, men enligt prognoser kommer det att bli ett ännu större problem i framtiden. En rapport från Skolverket visar att det saknas 187 000 lärartjänster på heltid fram till år 2031. Bara här i Västmanlands län handlar det om 5400 lärare. Läraryrket måste bli mer attraktivt för att vi ska klara framtidens utbildning.

Vikten av att våra barn får möta skickliga lärare i skolan går inte att överdriva och borde vara en självklarhet. Kvalitet i utbildning uppstår just i det ögonblick när en elev får möta en lärare i klassrummet. Tyvärr är bristen på lärare i framtiden stor. 187 000 heltidstjänster, så många lärare behövs det enligt Skolverket fram till år 2031. I Västmanlands län motsvarar behovet 5400 heltidstjänster under samma period. Redan de närmsta fem åren saknas det 77 000 lärare. Krafttag behövs nu för att lyckas rekrytera fler lärare och säkerställa en bra skolgång för alla barn.

För det första – bra lärare ska ha bra betalt och man ska kunna utvecklas som lärare. Som för alla yrken är det viktigt för lärare att kunna växa och utvecklas i sin yrkesroll. Både för sin egen och för elevernas skull. Alliansregeringen införde karriärlärartjänster och vi behöver nu bygga ut med fler karriärsteg där lön och kompetensutveckling går hand i hand. Särskilt behöver vi göra en extra satsning på karriärtjänster i utanförskapsområden, så det lönar sig att jobba med de skolorna med störst utmaningar.

För det andra – lärare måste få vara just lärare. Lärare vittnar själva om att för mycket av deras tid går till annat än att planera, genomföra och följa upp undervisning. 8 av 10 lärare hävdar att den administrativa bördan har ökat de senaste åren. Det är inte hållbart, särskilt inte när lärarbristen är stor. Onödig administration måste bort, lärarassistenter in, centrala prov digitaliseras för att på så vis minska arbetsbördan och avlasta lärarna.

För det tredje – det behövs mer ordning och reda i skolan. Bristen på trygghet och arbetsro blir inte bara ett problem för eleverna, det skapar också en dålig arbetsmiljö. Det behövs tydligare regler som stärker lärarnas rätt att ingripa vid ordningsstörningar. Vi vill ha ordningsregler och skriftliga omdömen som en kommentar i betyget, något som bidrar till att göra skolan till en lugn och trygg plats med en god arbetsmiljö.

Det finns ingen snabb och enkel lösning på lärarbristen, det kommer krävas hårt arbete för att höja läraryrkets attraktivitet. Fokus på att få vara just lärare, att få utvecklas och få en lugn arbetsmiljö är grundstenarna. Sverige behöver fler och skickliga lärare.

Erik Bengtzboe

Utbildningspolitisk talesperson (M)

Jessica Polfjärd

Riksdagsledamot från Västmanland (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons