Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M+C+L: Röstfiske om avgiftsfria bussar

Annons
Ska ungdomar slippa betala för bussresor i sommar?

Det får betraktas som något av ett rekord i röstfiske att den S-ledda regeringen nu satsar 350 miljoner kronor på att erbjuda alla skolungdomar i årskurserna 6 - 9 samt åk 1 - 2 på gymnasiet avgiftsfria bussresor under sommarlovet på länsbussarna.

Tågen är undantagna. Förslaget är ytterligare en bekräftelse på en allt mer ökad statlig detaljstyrning av landsting/regioner och kommuner.

Eftersom systemet är frivilligt och utlovar full kostnadstäckning till regioner/landsting som vill införa ”gratis” länsbusskort för skolungdomar och bygger på ansökningar som Trafikverket sedan fördelar medel till så är det få som kommer att säga nej tack.

Bidraget för Västmanlands del skulle vara 9,55 miljoner kronor. Enligt underlaget är inte regelverket helt klart. Att begära att regionen ska ta beslut om detta innan vi har kunskap om innehållet är en försvårande omständighet och är respektlöst från statens sida.

Bussarna riskerar också att utvecklas till rullande ungdomsgårdar i negativ mening.

Bussarna riskerar också att utvecklas till rullande ungdomsgårdar i negativ mening. Det visar underlaget till beslutet som ska tas i regionfullmäktige där man skriver att det kan bli aktuellt med utökad kontroll/vakter på grund av stök ombord. Vi tror inte heller att statens bidrag kommer att räcka för att täcka merkostnaderna.

I all välmening satsar även en del kommuner i Västmanland, till exempel Hallstahammar, Sala och Fagersta på avgiftsfri kollektivtrafik till alla. Vi ifrågasätter om denna utveckling är så angelägen som det beskrivs.

Allt arbete inom Region Västmanland ska ju främja en bättre folkhälsa. Samtidigt visar undersökningar att ungdomar mår allt sämre, att barnfetman ökar och att ungas kondition försämras. ”Gratis” kollektivtrafik på länsbussarna till unga under sommarlovet är knappast lösningen på detta.

Samtidigt visar undersökningar att ungdomar mår allt sämre, att barnfetman ökar och att ungas kondition försämras. ”Gratis” kollektivtrafik på länsbussarna till unga under sommarlovet är knappast lösningen på detta.

Gratis är gott, sägs det. Men så är inte alltid fallet. De här ”satsningarna” kostar och innebär att annat måste prioriteras bort.

Tomas Högström (M)

oppositionsråd, Region Västmanland

Helena Hagberg (L)

oppositionsråd, Region Västmanland

Birgitta Andersson (C)

oppositionsråd, Region Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons