Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Dags att utveckla länet genom hästen

Annons

Enligt Jordbruksverkets senaste statistik från 2016 fanns det då ungefär 9 900 hästar i Västmanland. Det innebär att det går 37 hästar per 1 000 invånare i länet, vilket innebär att Västmanland är mer hästtätt än riket som helhet, där det går 36 hästar per 1 000 invånare. Totalt sett i Sverige finns det numera fler hästar än till exempel mjölkkor.

Det finns i Västmanland en mycket stor och bred verksamhet runt hästen. I idrottssammanhang finns trav, hoppning, dressyr och fälttävlan, men också tävlingar för islandshästar och körning förekommer.

Men moderaterna är övertygade om att det går att göra länet mer attraktivt och utveckla hästnäringen i Västmanland.

Det finns flera företag som på professionell basis ägnar sig åt avel och uppfödning av hästar inom alla kategorier. Det finns ridskolor i de flesta av länets kommuner, ofta flera, där ett mycket stort antal barn, ungdomar och vuxna utövar sin idrott. Tusentals västmanlänningar är medlemmar i någon hästförening. Sist men inte minst bidrar betande djur, så också hästen, till att hålla landskapet öppet. Kort sagt, hästen är viktig för Västmanland.

Men moderaterna är övertygade om att det går att göra länet mer attraktivt och utveckla hästnäringen i Västmanland. Vi tror till exempel att betydligt fler skulle kunna utveckla sitt hästintresse i företagsform. Då behövs ofta innovationsstöd och inte minst förståelse från de företagsstödjande verksamheterna och de investerare vi har i länet.

Besöksnäringen är en allt viktigare basnäring i Västmanland och upplevelser i naturen är i sin tur kraftigt växande. Det finns som sagt turridnings- och annan hästverksamhet riktat till turister i Västmanland, men potentialen är betydligt större. I dag är det oftast enskilda företagare som satsar. Här skulle en gemensam satsning kunna göra stor skillnad. Här är det inte minst viktigt att arbeta fram och stödja god samverkan mellan hästnäringen och mark- och skogsägare. Men också frågor om gemensam marknadsföring är viktig.

Vi tror också att hästen skulle kunna bli en viktig del i hälso- och sjukvårdsarbetet både för folkhälsan som helhet men också i rehabiliteringssyfte.

Umgänget med hästar är dokumenterat nyttigt för människan. Det leder till minskad stress, sänkt blodtryck, ökad avspänning, bättre prognos efter allvarliga operationer och totalt sett förbättrad livssituation. Hästen ger också möjlighet att komma ut och vistas i naturen, vilket har en avslappnande effekt.

Ridterapi används i dag inom rehabilitering och habilitering vid en rad olika funktionsnedsättningar så som; stroke, ryggmärgsskador, andra rygg/nackproblem och för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Det har även visats positiva effekter inom psykologisk behandling av ätstörningar, autism och ångest. Hälso- och sjukvården har allt att vinna på att utveckla dessa möjligheter i Västmanland.

För företagare och föreningar inom hästbranschen är det ofta viktigt att ha flera ben att stå på. Att till exempel kombinera verksamhet inom hälso- och sjukvård med turistverksamhet skulle troligen jämna ut arbete och intäkter över året och därmed skapa större möjligheter att leva helt på sitt företagande. Dessa företagare eller blivande företagare är i stor utsträckning dessutom kvinnor som bor på Västmanlands landsbygder, vilket i dag utgör en grupp med lägre andel företagare.

Moderaterna vill ta bort byråkratiska gränser och öka samarbete inom fler områden som kan skapa fler jobb och nya företag.

Maria Dellham

oppositionsråd (M)

region Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons