Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: EU tar täten för att minska världens utsläpp

Annons
Tät smog. I Kina ses klimatåtgärder som ett hot mot ekonomisk tillväxt och välstånd för hundratals miljoner kineser, skriver debattörerna. foto: scanpix

Världens ledare har nu samlats i Köpenhamn för att förhandla fram ett nytt klimatavtal. Inför mötet har Europa genom EU tagit på sig ledartröjan och föreslagit krafttag för att minska världens utsläpp. Som EU:s ord-förande har Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt gått i främsta ledet och lyft frågan med vartenda land som är möjligt. För det har Sverige fått internationell respekt.

Klimatförhandlingarna i Köpenhamn är en vattendelare eftersom det nuvarande klimatavtalet, Kyotoprotokollet, löper ut 2012. Fram tills nu har viktiga länder som Kina, Indien, USA och Brasilien stått utanför de internationella ansträngningarna att minska utsläppen men nu börjar det ändra sig. Jättarna börjar vakna.

Det går inte att underskatta Europas betydelse i detta. EU är överens om att ta i med kraft för att minska sina utsläpp. Målet är att minska utsläppen med 20 procent av 1990 års utsläpp till 2020 men man är också beredd att krydda sitt erbjudande till 30 procent om världens länder kan enas i Köpenhamn.

Men orosmolnen är många. I USA är det framför allt den republikanska minoriteten i kongressen som blockerar president Barack Obamas initiativ om minskade utsläpp, och de får uppbackning av skeptiska demokrater som tycker att USA redan nu har ett högt reformtempo. Tyvärr inte på klimatområdet.

I Kina är man så pass starkt beroende av smutsig kolkraft för att minska sin kroniska energibrist att klimatåtgärder ses som ett hot mot ekonomisk tillväxt och välstånd för hundratals miljoner kineser. Landet saknar också egna energitillgångar med lägre klimatpåverkan som exempelvis naturgas, vilket får återverkningar på säkerhetspolitiken. De vill helt enkelt inte bli alltför beroende av utländsk energi.

Sverige är som bekant självförsörjande på el som påverkar klimatet minimalt. Andra länder är inte lika lyckliga och strävar efter säkra energitillgångar. För dem är det en naturlig fråga om nationellt oberoende men för oss svenskar är det en ovan debatt. Vi är helt enkelt vana att få vår el från egna kärnkraft- och vattenkraftverk. Någon större import behövs inte.

Inför förhandlingarna erbjuder nu EU och Sverige omfattande stöd till världens utvecklingsländer för att minska sina utsläpp med dels snabbt genomförbara åtgärder och dels genom investeringar i miljövänlig energi.

Dessutom faller det på den rika världen att ta ledartröjan i att utveckla ny teknik för att driva fram en ny transportsektor fri från utsläpp. I Sverige har alliansregeringen bland annat avsatt 500 miljoner till fordonsforskning och även företagen inser både behovet och möjligheterna. Med skatter och andra styrmedel uppmuntras miljöbilar och forskningsinsatser.

Samtidigt har Alliansregeringen lagt grunden för en kraftfullt utökad elproduktion för att kunna försörja en framtida elbilpark. Med kärnkraft, vattenkraft och förnybar el kommer Sverige ha tre elben att stå på.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommer att kunna möta världens ledare med gott samvete. Nu återstår bara att världens ledare kan åka hem från Köpenhamn med det samma.

Staffan Anger, riksdagsledamot för Västmanlands län, Cecilie Tenfjord-Toftby, riksdagsledamot för Västra Götalands län södra, ledamöter av näringsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons