Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Fake news i Region Västmanland

Annons

Vinklat positiv bild av läget i regionen

M kritiserar Region Västmanlands information. Foto: VLT:s arkiv

Region Västmanland och den rödgröna regionledningen har problem med hur de informerar allmänheten. Allt för ofta ser vi nu exempel på hur regionen i pressmeddelanden glider på sanningen. Det verkar som om kommunikationsavdelningen har fått en ny uppgift - att till varje pris ge en positiv bild av regionen - oavsett om det är hela sanningen som beskrivs eller bara utvalda delar. 

Några exempel: I ett pressmeddelande nyligen gick regionen ut och berättar att nu blir det elva fler vårdplatser inom psykiatrin. Bilden var att nu satsas det, resurserna ökar kraftigt till psykiatrin. Det som inte redovisades är man i somras la ner den psykiatriska enheten på Lövhaga som hade 16 platser. Det blir alltså fem vårdplatser färre totalt inom psykiatrin, men man marknadsför detta som en satsning.

Regionen gick också nyligen ut med att verksamheter lyckats minska kostnaderna för hyrpersonal under tredje kvartalet 2017, jämfört med samma period 2016, och det är sant. Det regionen glömde att berätta är att kostnaderna för hyrpersonal de tre första kvartalen 2017, totalt sett har ökat med fem miljoner kronor eftersom man under årets två första kvartal kraftigt överskred kostnaderna jämfört med 2016. 

Fortsätter den här utvecklingen är det snart dags att utfärda Trump-varning för innehållet i regionledningens pressmeddelanden. Fake news är ingen etikett som vi vill se på regionens information till invånarna.

Regionen riskerar att förtroendet hos allmänheten, bland personal och förtroendevalda för regionens sätt att informera urholkas.

Tomas Högström (M)

oppositionsråd, Region Västmanland

Läs mer:

Färre händer ska vårda sjuka när hyrpersonal får sluta

Debatt: M: Lena Johansson (S) vilseleder om hyrpersonal

Ny vårdavdelning i Västerås ersätter Lövhaga

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons