Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Fortsatt ty(s)tnad från S-styret om bristerna i Västerås äldreomsorg

Annons
Moderaterna har en replik på majoriteten i Västerås stad vård och omsorg.Foto: VLT:s arkiv

Moderaterna och Liberalerna har synat S-styret (S+C+KD+Mp) vad gäller äldreomsorgen i Västerås. Utifrån de allvarliga brister som rapporterats i VLT har oppositionen ställt krav på att S-styret ska ta sitt ansvar och göra bokslut över mandatperioden genom en extern, oberoende utredning av verksamheten. S-styret har sagt nej.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, delar oppositionens syn och har i en riskanalys beaktat mediarapporteringen samt innehållet i Lex Sarah och Lex Maria-anmälningar senaste tiden. IVO har därför aviserat en större granskning av VVO, Västerås Stad Vård och Omsorg, under 2018.

Moderaterna välkomnar IVOs granskning av äldreomsorgen eftersom varken medias pågående rapportering om brister eller oppositionens krav i den demokratiska processen får gehör hos S-styret. Det är oroväckande att det går så långt som till att statens tillsynsmyndighet IVO reagerar utifrån rapportering i media, utan att systemen för avvikelsehantering har fångat upp larmsignalerna.

När S-styret har chansen att bemöta kraven från oppositionen i replik (VLT 2018-05-31) väljer man att angripa person och har inget att säga i sak. En talande tystnad råder om hur verkligheten ser ut för de äldre och anställda i verksamheten.

I glappet mellan påvisade brister i verksamheten och en blind tilltro till det egna avvikelsehanteringssystemet har S-styret betydligt allvarligare problem än att granska oppositionens närvarolistor på personnivå, när representationen alltid varit fulltalig.

Moderaterna står fast vid att det viktiga är och förblir tryggheten, säkerheten och livsvillkoren för de äldre i Västerås. Larmsignaler måste fångas upp, omfattningen av rapporterade brister kartläggas och problem åtgärdas. Det duger inte att som S-styret hänvisa till en avvikelserapportering som uppenbarligen inte fungerar eller att inte våga låta sig synas i sömmarna.

Moderaterna står fast vid att det viktiga är och förblir tryggheten, säkerheten och livsvillkoren för de äldre i Västerås.

I valet till hösten är det nu istället väljarnas tur att syna S-styret!

Anna Nordin (M)

Berit Gestrin (M)

Leif Ringström (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons