Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M+FP+C: Vi måste säkra elförsörjning och minska utsläpp av koldioxid

Miljöpartiet hävdar att framtiden ligger i förnyelsebar energi. Det håller vi med om.

Annons

Det är därför som vi har skapat det tredje benet i svensk energipolitik och genomför en historiskt stor satsning på vindkraft, sol- och bioenergi. De två första benen (som tillsammans står för mer än 95 orcent av vår elproduktion) är kärnkraft och vattenkraft.

Det som Miljöpartiet inte förstår är att vi måste begränsa våra utsläpp av koldioxid, samtidigt som vi ser till att industrier och hushåll har tillräckligt mycket el till rimliga priser. En avveckling av kärnkraften skulle i ett nafs ta bort cirka 50 procent av vår koldioxidfria elproduktion. Miljöpartiet tror att man på något fantastiskt sätt kan ersätta denna enorma och rena elproduktion över en natt. Det kan man inte.

Medan vi Alliansvänner säkrar våra industriers elförsörjning med el från vattenkraft och kärnkraft bygger vi vidare på det tredje energibenet. På så sätt utvecklar vi hela tiden vår förnyelsebara energi samtidigt som vi säkrar vår eltillförsel. Framför allt bidrar vi inte på något sätt till ökade koldioxidutsläpp. Miljöpartiets väg skulle leda till ett akut behov av el, vilken vi då skulle tvingas importera från utländska kolkraftverk. Det skulle leda till dyrare el för alla konsumenter och till att utsläppen av koldioxid ökar.

Jessica Polfjärd (M)

Staffan Anger (M)

Agneta Berliner (FP)

Jörgen Johansson (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons