Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Hur kan kraftigt höjda skatter vara att ”sätta jobben först”?

Annons

Den 27 augusti påstod socialdemokraterna S-E Österberg och Berit Högman att de ”sätter jobben först”. Vi undrar vad de menar.

Alla ekonomer är överens om att lägre skatt för låg- och medelinkomsttagare på sikt leder till fler jobb. Socialdemokraterna vill kraftigt höja skatterna för dessa grupper. Hur kan det vara att ”sätta jobben först”?

Alliansen har som ni vet genomfört en stor frihetsreform som innebär att alla löntagare har fått mellan 1 000 och 2 000 mer i plånboken varje månad. Socialdemokraterna har för vana att ljuga och säga att vi har lånat dessa pengar. Men hur kan det vara ett lån, när man endast låter bli att ta ifrån löntagarna mer av deras intjänade slantar? Vi upprepar: Om staten förut har tagit 100 kronor från en löntagare för att sedan endast ta 90 kronor, hur kan då dessa 10 extra kronor som kommer löntagaren till godo vara ett lån? Socialdemokraterna förvränger begrepp. De verkar anse att de har rätt till allas pengar, och att man ska vara tacksam över att överhuvudtaget få behålla en del av sin lön. Deras politik går ut på att styra över människor. Vår politik går ut på att alla ska få bestämma mer över sitt liv och sin ekonomi.

Alla ekonomer är överens om att lägre arbetsgivaravgifter leder till fler jobb, eftersom det då blir billigare att anställa. Vi i Alliansen har sänkt arbetsgivaravgiften generellt med en procentenhet, vi har sett till att den som anställer en långtidsarbetslös inte behöver betala arbetsgivaravgifter och vi har halverat arbetsgivaravgifterna för ungdomar. Socialdemokraterna vill höja arbetsgivaravgifterna generellt sett och för ungdomar med hela 100 procent! Hur kan det vara att ”sätta jobben först”?

Alla ekonomer är överens om att lärlingsplatser och yrkesutbildning är en bra inkörsport till arbetslivet. Alliansen har skapat 6 000 lärlingsplatser som besätts nu under hösten. Alla elever ska självklart ha rätt att läsa in högskolebehörighet i alla teoretiska ämnen om de vill, men samhället skulle inte fungera utan en mängd viktiga, praktiskt lagda arbeten. Socialdemokraterna ser ner på dessa viktiga yrken och är kritiska till lärlingsplatserna, trots att detta system har fallit mycket väl ut i Danmark. Hur kan det vara att ”sätta jobben först”?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons