Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: I besparingstider bör kyrkans dagliga verksamhet prioriteras

Annons
Dags att tänka nytt. Svenska kyrkan har kanske inte fullt ut hängt med i sin verksamhets-anpassning till samhällsutvecklingen, skriver Hans G Erikson.

Svenska kyrkan har sedan århundraden tillbaka söndagen som dagen då kristna samlas i kyrkorna. Kyrkorummet var tidigt bygdens infocentrum där inte endast Guds ord predikades utan även där kungörelser av olika slag utanför kyrkans liv offentliggjordes.

Efter gudstjänsten träffades kyrkfolket på kyrkbacken och fick där höra de senaste nyheterna från den egna bygden, kanske blandat med lite skvaller. Guds ord var kanske inte alltid det viktigaste.

Men nu gapar bänkarna i många kyrkor allt tommare när kyrkklockorna kallar till gudstjänst på söndag klockan 11 eller på annan tid. Den moderna människan är fullt upptagen av andra aktiviteter inom familjen eller på andra håll. Fullt förståeligt i en värld där aktivitetsutbudet är så enormt stort och så varierat. Det är bara att ta för sig.

Svenska kyrkan har kanske inte fullt ut hängt med i sin verksamhetsanpassning till samhällsutvecklingen. Men nu börjar det röra på sig i den här frågan även bland biskopar, som förstår att det är dags att börja ”tänka nytt”.

Under de tolv år jag har varit engagerad i kyrklig verksamhet så har ”klockan 11” diskuterats. Men det har varit mycket svårt att få igång ett nytänkande för att därmed finna lösningar i frågan. Tiden är helig, så att säga, och hårt traditionsbunden. Att folk nu alltmer sviker kyrkans gudstjänster och andra tjänster beror nog inte enbart på klockslaget för gudstjänst. Också andra skäl, förutom dem som jag anfört ovan, är säkert orsak till bortfallet.

Den här frågan är högaktuell och uppmärksammas i några motioner vid Kyrkomötet i Uppsala med start i nästa vecka. En motionär skriver: ”Och om kurvan från 1990 till 2009 extrapoleras är det mindre än 30 år tills ingen längre firar huvudgudstjänst i Svenska kyrkan. --- Läget är så akut för Svenska Kyrkan att Kyrkostyrelsen måste ta ett helhetsgrepp om situationen”.

En annan viktig fråga för Kyrkomötet är Svenska kyrkans framtida ekonomi. Vi moderater har under många år drivit frågan om besparingar på Svenska kyrkans nationella nivå. Kyrkomötet och Kyrkostyrelsen (”kyrkans regering”) har tyvärr inte lyssnat på oss kyrkomoderater. Men nu drabbar besparingar även Svenska kyrkans högsta nivå. Under åren 2011 och 2012 är besparingsambitionen uppe i många miljoner. Kyrkokansliet i Uppsala, utlandskyrkan och det internationella arbetet utsätts för idragningar.

Församlingar uppmärksammas på att bli mer sparsamma. Givetvis nödvändigt när Svenska kyrkan tappar medlemmar och intäkterna därmed minskar. Viktigt är dock att ekonomin för den dagliga verksamheten bland församlingsbor prioriteras. Svårare än så är det inte. Den nationella nivån i kyrkan måste förstå problemet och sätta press på sig själv, stift och församlingar.

Inför 2011 kommer givetvis Moderaterna att fortsätta driva frågan om besparingar inom alla Svenska kyrkans verksamheter.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons