Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Ingen valfrihet inom vård och omsorg i Hallstahammar

Annons

Hallstahammar tappar rejält i företagsklimatet.

Moderaterna kritiserar företagsklimatet i Hallstahammar. Foto: TT

Det slår undersökningen från Svenskt Näringsliv fast. Moderaterna i Hallstahammar motionerar i kommunfullmäktige och vill att kommunstyrelsen i Hallstahammar presenterar en åtgärdsplan.

Svaret från kommunalrådet är att rankingen är en partsinlaga från Svenskt Näringsliv. Man tar sig för pannan och undrar hur det står till med sjukdomsinsikten i det styrande partiet.

Svenskt Näringsliv har genomfört undersökningen en lång följd av år. Med samma frågor för att resultaten skall vara jämförbara. Nu glider Hallstahammar utför och då är det plötsligt fel på undersökningen.

För vår kommun räcker det inte med att kommunalrådet skyller på budbäraren. Det är företagare av kött och blod som har besvarat enkäten.

Vad tycks om lite ödmjukhet som omväxling? Gärna kryddat med en del kunskap om företagens vardag.

I Västerås säger Anders Teljebäck som tillhör samma parti som Hallstas kommunalråd att vi måste ta åt oss och se över förutsättningarna för vård- och omsorgsföretagen.

Det slipper vi i Hallsta. Här finns ingen valfrihet inom vård- och omsorg.

Det är i stort sett genomgående minustecken i undersökningens delsegment för Hallsta. Exempel är skolans och allmänhetens attityder till företagande. Företagen har svårt att hitta kompetent personal.

Kommunens socialdemokrater kör på linjen vet bäst, kan bäst och gör själv. Det skapar en osund konkurrens när det finns utförare bland företagen som inte får chansen. Kommunens skatteintäkter används för att hålla kvinnorna från företagande i mjuka sektorer som exempelvis vård och omsorg. Så mycket för den feminismen!

Hallstahammar behöver ändra attityderna till företagande. Framförallt gäller det till små och medelstora företag. Kommunalrådet har gjort sig känt genom att lägga allt mer av kommunens små och stora frågor under sig.

Det håller inte i längden. Öppna upp sinnet och se möjligheterna med en aktiv samverkan mellan det offentliga och det kundorienterade privata näringslivet! Behandla allergin mot vinstbegreppet!

Varje gång ni på vänsterflanken ger er in i den debatten visar ni er hur lite ni förstår av företagens livsvillkor. Så bara släpp det en gång för alla!

Den omtalade företagarvänligheten som huserar i flera politiska partier är en tom påse till dess man fyller den med något. Då handlar det inte om att fråga näringsidkarna i närheten innan man serverar kaffe på biblioteket (!) utan om att förändra beslutskulturen. Det går att forma kommunala beslut så att företagen får vara med och bidra med sin kompetens och sitt kunnande till det samhällsbygge som i hög grad vilar på intäkter från ett blomstrande näringsliv och de som arbetar där.

Kanske har kommunalrådet en alldeles egen sedelpress för att vara oberoende av vad väljarna tycker. Man behöver inget hästminne för att komma ihåg det till den 9 september.

Håkan Freijd

Hans Strandlund

Moderaterna Hallstahammar

Läs också: Västmanlands företagsklimat försämrat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons