Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M-krav urholkar budget för vägar och parker

Annons

Västerås stad behöver avsätta mer pengar till det årliga underhållet av stadens gator, gång- och cykelvägar, parker och naturområden. I det har Anna Hård af Segerstad (M) och Solveig Nygren (M) rätt i sitt inlägg den 7 april.

Var pengarna ska tas ifrån redovisar de dock inte. Deras resonemang ekar dessutom ihåligt mot bakgrunden av deras krav inför den kommande budgeten för 2015 där de vill lägga en ännu större besparing på tekniska nämnden än vi rödgröna.

I budgetförhandlingen för knappt två år sedan krävde just Moderaterna att tekniska nämndens ram skulle sänkas med tre miljoner. Årligen. Detta krav gick ut över gatu- och parkunderhållet.

Tack vare tillfälliga medel bland annat via återbetalda försäkringspremier har underhållet kunnat hållas på en acceptabel nivå. I längden är det dock nödvändigt med en långsiktig uppskrivning av underhållsbudgeten, men för detta måste det finnas en trovärdig finansiering.

Vi är inte redo att göra avkall på satsningar som gör staden tryggare för fotgängare och cyklister, utvecklar kollektivtrafiken eller räddar fridlysta djur som Moderaterna antyder är onödiga investeringar. Vi rustar också bilvägar, tvärt emot vad som antyds i artikeln.

Under 2013 lades 6,5 miljoner kronor i underhåll på broar och vägar. Dessutom tillkommer investeringar i nya vägar som på Mälarstrandsgatan på Viksäng.

Under det senaste rödgröna styret i Västerås har staden fått en helt ny kollektivtrafik, som resenärerna är väldigt nöjda med. Men fortfarande finns förbättringar att göra.

Personer över 65 år åker numer till halva priset på bussen.

Länge eftersatta gång- och cykelbanor har äntligen rustats: till exempel utefter Stora gatan som är ett av stadens mest frekventerade cykelstråk.

Satsningar har gjorts på barnen: det har blivit stora upprustningar och nyinvesteringar i lekparker på Bäckby, Lögarängen, Bjurhovda och Vetterslund.

Nästa lekpark att få en ordentlig upprustning är den populära i Djäknebergsparken. Dessutom har en stor mängd mindre lekparker fått ny utrustning och blivit reparerade.

Det har gjorts investeringar i att göra naturreservaten mer lätta att besöka och uppleva fåglar och naturliv. Till exempel fågeltornen efter det uppskattade sommarcykelstråket genom kultur- och naturreservatet Gäddeholm.

Vi tror på Västerås och västeråsarna. Vi tror på en ansvarsfull politik. Därför tänker vi fortsätta arbeta för ett ökat underhåll av stadens gator och parker, men till det måste också finnas en trovärdig finansiering som håller i längden och gynnar den hållbara utvecklingen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons