Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Nu förstärks exportföretagens likviditet

Sverige är i hög grad beroende av export för att behålla vårt välstånd. Den internationella bankkrisen har lett till svårigheter för svenska företag att få tag på långsiktig finansiering, vilket omöjliggör viktiga export­affärer.

Annons

Regeringen stärker därför möjligheterna till lån där staten går in som garant.

52 procent av Sveriges BNP är exportaffärer, vilket gör oss helt beroende av denna handel. Regeringen har tidigare förstärkt Svensk Exportkredit och Almi Företagspartner med fem miljarder kronor i aktiekapital, vilket ökar möjligheterna väsentligt för svenska företag. För Svensk Exportkredit ökar därigenom låneutrymmet med 75 miljarder kronor.

Vi arbetar för närvarande i näringsutskottet för att ytterligare förbättra exportmöjligheterna för våra svenska företag. Regeringens nya förslag för att underlätta exporten innebär för Svensk Exportkredit ett nytt låneutrymme om 100 miljarder kronor från Riksgäldskontoret, med statsgarantier för nyupplåningar. Exportkredits garantiram ökar därmed väsentligt med pengar som kan tillföra kreditriskkapacitet till exportaffärer.

Det nya förslaget innebär att Svensk Exportkredit kan lova finansiering till sina svenska exportföretag och har möjlighet att låna på de internationella kapitalmarknaderna då det krävs statsgaranti. Totalt ökar exportkreditnämnden sina garantier från 200 till 350 miljarder kronor. Därigenom öppnas de upp de nu stängda marknaderna för långsiktig finansiering. Vi förstärker i och med detta den svenska konkurrenskraften och skapar möjligheter att få svenska besked och rikstäckning när affärsmöjligheter dyker upp.

Behoven av finansiering från de svenska företagen är enormt och inga tecken syns på avmattning. Med detta andra paket ser regeringen till att Svensk Exportkredit, Exportkreditnämnden och Almi kan förse små som stora svenska företag med finansiering. De här satsningarna är därför av avgörande vikt för att förhindra att ytterligare varsel inom svensk industri och istället vända utvecklingen till en där Sveriges marknadsandelar ökar runt om i världen.

Staffan Anger

riksdagsledamot för Västmanland,

ledamot i näringsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons