Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Nystartsjobben är här för att stanna

Nya moderaternas politik har sedan 2006 tagit sin utgångspunkt i att få fler människor i arbete och att minska utanförskapet – i detta arbete är nystartsjobben en viktig del.

Annons

 Bara i Västmanland befinner sig i dag 1 200 personer i nystartsjobb (Arbetsförmedlingen) och många har tagit sig in på arbetsmarknaden genom dessa sedan de infördes 2007. I vissa fall är det dock tydligt att nystartsjobben används oseriöst. Detta har bland annat uppmärksammats i VLT där vi kunnat läsa om snedvriden konkurrens i taxibranschen.

Den ekonomiska kris som råder i vår omvärld, där Sverige klarat sig relativt bra, slår hårdast mot dem som står längst ifrån arbetsmarknaden. Att Sverige i dagens konjunkturläge har en högre sysselsättningsgrad hos personer mellan 16 och 64 år jämfört med när Alliansen tillträdde 2006 visar att arbetslinjen fungerar. Utmaningen vi stod inför 2006 och som vi ser än i dag, är dock att för många människor har svårt att komma in på arbetsmarknaden. För att underlätta för dem som befinner sig i utanförskap har vi genomfört en rad reformer, som bland annat RUT och ROT, sänkt restaurangmoms och inte minst infört nystartsjobb.

Nystartsjobben innebär att den som stått utanför arbetsmarknaden en längre tid får ökad konkurrenskraft genom att arbetsgivaren får ett ekonomiskt stöd vid anställning. För den enskilde innebär det förutom en lön – arbetslivserfarenhet, gemenskap och trygghet. För företaget innebär det alltså en kostnadsminskning. Det är här problematiken, som belysts i VLT, kommer in. De allra flesta arbetsgivare använder nystartsjobben seriöst, men i vissa fall har de blivit ett verktyg för företag att nå fördelar gentemot sina konkurrenter.

Det finns alltid en risk att dessa subventioner överutnyttjas och därför har nu regeringen aviserat en utredning som ser över användandet av bland annat nystartsjobb. En bra reform måste bli bättre och vi vill se att fler – inte färre – arbetsgivare använder detta stöd, men på ett sunt sätt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons