Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Oro över stängda ungdomsmottagningar

Annons

Ungdomsmottagning.

REPLIK. Riksdagsledamöterna Olle Thorell (S), Pia Nilsson (S) och SSU:s ordförande Sandra Zanabria skriver i VLT den 26 juni att den S-ledda regeringen satsar 280 miljoner kronor per år för att ungdomsmottagningarna ska kunna hålla öppet längre.

Tyvärr verkar det inte gälla i Västmanland. Thorell, Nilsson och Zanabria borde kanske börja med att fråga sina partikamrater som styrt Region Västmanland i sju års tid varför öppettiderna försämras under sommaren i år jämfört med tidigare år, trots påstådda extrapengar från regeringen.

Ungdomsmottagningen i Köping är just nu stängd, och ungdomar hänvisas i stället till Västerås. Även ungdomsmottagningarna i Sala, Hallstahammar och Fagersta håller sommarstängt. Detta oroar oss moderater och säkert många fler. I Köping stänger ungdomsmottagningen hela 16 veckor från maj till augusti. Ifjol stängde man endast mottagningen under tre veckor.

Även i Fagersta stänger man en vecka längre jämfört med 2016. Detta kan leda till att färre ungdomar söker hjälp om det innebär att de måste åka till Västerås eller andra orter. Alla ungdomar kanske inte vill eller vågar berätta för sina föräldrar att de söker upp ungdomsmottagningen, och ju längre från hemmet de måste bege sig desto högre blir tröskeln att söka hjälp och stöd.

I värsta fall riskerar det att leda till ökad smittspridning om färre testar sig för könssjukdomar. Enligt RFSU är det under sommaren som unga är som mest sexuellt aktiva, då måste det också vara lätt att testa sig. Det handlar i grunden om jämlikhet och att ge alla unga vård på lika villkor oavsett var man bor i länet. De rödgröna partierna som styr i Region Västmanland brukar prata om att de vill ha en jämlik vård. I praktiken verkar det dock vara tomma ord.

Mikael Andersson Elfgren (M)

Jenny Landernäs (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons