Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Rädda Kungsgatan

Slå vakt om allmänhetens parkeringsplatser

Annons

Bostäder planeras på Klippans parkering

Mimer planerar att bygga bostäder på Klippans parkering, som ägs av Västerås stad och som bolaget kommer att få köpa. Mimer har redan från ett privat företag köpt marken mellan parkeringsplatsen och Kungsgatan där Klipper Hotell och Blue Moon Bar ligger.

För oss moderater är det ett krav att antalet parkeringsplatser för allmänheten inom området inte minskar när det byggs bostäderna på Klippans parkering. Olika förslag till lösningar har presenterats och parkeringsfrågan går att lösa om viljan finns.

En annan fråga är de befintliga husen. Att Klipper hotell ska bevaras är alla överens om. När det gäller de smala låga husen från 1700 och 1800-talet längs Kungsgatan har vi sett ritningar där endast fasaderna bevaras och byggs in i nya hus. Vi och kulturbevarande krafter anser att det inte är en godtagbar lösning.

Vi moderater kräver att de låga och smala husen från 1700 och 1800-talet bevaras. Västerås har inte råd att förlora dessa kulturhistoriska hus som skänker karaktär åt Kungsgatan och som efter renovering och varsam ombyggnad kan hysa olika verksamheter. Vi ska inte göra om tidigare misstag när äldre byggnader revs utan urskiljning.

Det går att bevara dessa byggnader utan allt för stora uppoffringar och minskning av antalet nybyggda bostäder. Om husen däremot rivs kommer det att krävas tidskrävande och dyra arkeologiska undersökningar innan det går att bygga nytt. Att de olika fula tillbyggnaderna från 1900-talet rivs och ersätts av bostäder är däremot bra och önskvärt.

Rätt hanterat och utformat kan Mimers projekt tillföra staden och det aktuella området stora värden. Fel hanterat och utformat går stora värden förlorade och vi får ett nytt Punkt. Ett stort intetsägande hus som få uppskattar.

Läs också: Under Klippans parkring: lämningar från 1300-talets rika borgare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons