Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Regionens anställda måste komma först Hyrpersonalkostnader kan inte bortförklaras

Artikel 4 av 7
Ökade kostnader för hyrpersonalen 2018
Visa alla artiklar

Annons
Plockar hyrpersonal russinen ur sjukvårdskakan?             Foto: TT

Ledningen för Region Västmanland (tidigare landstinget) missade målet att sjukvården skulle vara oberoende av hyrpersonal från och med den 1 januari 2019. Ansvarigt regionråd Lena Johansson (S) har gång på gång uttalat sig och sagt att hon tror på att man ska nå målet i tid.

Men i stället för att vara oberoende har kostnaderna ökat från drygt 70 miljoner kronor år 2012 till över 200 miljoner kronor 2018. Det har tyvärr blivit standard med en kostnadsökning på 20-30 miljoner för hyrpersonal varje år.

Det har tyvärr blivit standard med en kostnadsökning på 20-30 miljoner för hyrpersonal varje år.

Det är inte förvånande. Den tidigare rödgröna regionledningen har inte visat prov på några större genomgripande initiativ för att bryta utvecklingen. De förslag om riktade lönesatsningar, nya driftformer och förändringar av uppdragen som lagts har kommit från allianspartierna.

Det ser lika illa ut under 2019 som redan nu ser ut att bli ett förlorat år. Den nya regionledningen bestående av socialdemokrater, liberaler och centerpartister har öppet redovisat att förslag om eventuella förändringar kommer först i budget 2020.

Det är inte förvånande eftersom de redan vid sitt tillträde deklarerade att deras politiska plattform som de var överens om mer var att betrakta som ett skelett. Västmanland har enligt vår mening inte råd med fler förlorade år. Åtgärder och förslag finns för att vända utvecklingen.

Efter att vi moderater åter har lyft frågan tar nu VLT i en serie artiklar upp problematiken med hyrpersonal. Att använda sig av hyrpersonal i den utsträckning som sjukvården i Västmanland gör är demoraliserande för vilken arbetsplats som helst.

Att använda sig av hyrpersonal i den utsträckning som sjukvården i Västmanland gör är demoraliserande för vilken arbetsplats som helst.

Två sjuksköterskor uttalar sig i tidningen om hur bra det är att vara hyrsjuksköterska. Bilden som målas upp är att det ger både högre lön, bättre arbetstider och mer ledighet än att vara anställd av vården i Västmanland.

De behöver inte jobba storhelger, har bättre arbetstider och högre lön. Kort sagt, bilden som målas upp är att hyrpersonalen plockar russinen ur kakan och regionanställda ska svara för kontinuiteten, jobba under storhelger, natt och övrig helg.

Sveriges regioner och landsting ser sig som offer för en utveckling som de inte kontrollerar. Men det är i allra högsta grad de själva som bäddat för och utformat det hyrpersonalberoende som idag är.

Det går att minska beroendet av hyrpersonal men då krävs ett nytänkande som idag inte verkar finnas. Den paljett med åtgärder som vi sedan tidigare presenterat gäller fortfarande.

Men ett strategiskt ställningstagande som måste vara grund för allt användande av hyrpersonal är att de inte ska plocka russinen ur kakan. Den förmånen ska vara förbehållet regionens anställda.

Men ett strategiskt ställningstagande som måste vara grund för allt användande av hyrpersonal är att de inte ska plocka russinen ur kakan.

Tomas Högström (M)

Mikael Andersson Elfgren (M)

Jenny Landernäs (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons