Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Rödgrön återställare ett slöseri med skattemedel och sämre omsorg

Annons

På det senaste äldrenämnds-mötet bytte Miljöpartiet sida och röstade med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Därmed stoppade de en upphandling av fyra demensboenden.

Upphandlingen var en så kallad kvalitetsupphandling. En sådan innebär att utföraren förbinder sig att uppfylla hårda kvalitetskrav, av sex stycken anbudsgivare uppfyllde endast tre stycken alla krav.

Den anbudsgivare som skulle ha tilldelats upp-handlingen uppfyllde inte bara nämndens kvalitetskrav utan det skulle även inne-burit en besparing på 4 645 000 per år för äldrenämnden.

Det ekonomiska utrymme som hade skapats tack vare upphandlingen hade vi moderater velat investera inom demensvården. Vi hade gärna sett en särskild satsning på vidareutbildning av undersköterskor till Sil-viasystrar, vilket är en utbildning som sker genom Sophiahemmet Högskola.

Konsekvenserna av att avbryta upphandlingen är att de fyra demensboendena inte omfattas av dem högre kvalitetskraven och att äldrenämnden får betala ett högre pris. Den konsekvens som kanske är allvarligast för Västerås är att färre företag vågar lägga ned tid och pengar på att lägga anbud på entreprenader och verksamheter, och därmed säkerställa att västeråsarnas skattepengar används så effektivt som möjligt.

För övrigt var det Proaros som uppfyllde alla kvalitetskraven och hade det mest fördelaktiga anbudet. Men Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet valde att avbryta upphandlingen. Marcus Jacobson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons