Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Rödgröna eroderar skolkvalitén

Annons
För dyrt. Wenströmska gymnasiet har så höga lokalkostnader att pengarna inte räcker till undervisning.

Hyreskostnaderna är för stora för Västerås skolor. Proaros skollokaler för grundskolan är byggda för cirka 14 100 elever men bara 11 700 elever finns inskrivna. Den totala skolytan är för stor. Beräkningar visar att det finns cirka 30 000 kvadratmeter för mycket. En yta som måste bekostas av skolpengen som skall användas för undervisning av de 11 700 elever som finns inskrivna.

Ytan representerar minst en kostnad av 30 miljoner kronor. Systemet med hyresersättningar till ProAros och inbyggda spärregler i systemet gör att den faktiska överkostnaden för Proaros är cirka 10 miljoner kronor om året.

Däremot är själva hyresnivån per kvadratmeter som Proaros betalar i genomsnitt inte högre än vad friskolorna behöver betala. Självklart finns undantag. Skillnaden är att fri-skolorna hela tiden säkerställer att få en så yteffektiv skola som möjligt. Man utnyttjar lokaler på stan och andra lokaler efter behov.

Detta är dock svårt för den enskilda kommunala rektorn göra. Genom det interna hyres-systemet som Västerås kommun har mellan fastighetskontoret och Proaros blir det omöjligt att anpassa ytorna var efter att antalet elever minskar. Hyreskontrakten är långa och inte uppsägningsbara. Här krävs det mer flexibla lösningar för framtiden och en större lång-siktighet vid investering i nya skollokaler. Hur lämnar man dessutom tillbaka en del av matsal som ligger mitt i skolan?

En skola med stort tapp av elever får mindre medel till undervisning eftersom elevpengen också skall täcka överytorna medan en skola med många elever tom kan få ett plusresultat på hyresersättningen. Skolorna har från nio kvadratmeter per elev upp till 26 kvadratmeter per elev.

Konsekvenserna av för stora lokaler i förhållande till antalet elever är inte bara att Västerås skolverksamheter och Proaros samlat gör ett stort underskott. Det innebär också att ett antal skolor med få elever har mycket höga lokalkostnader per elev. Dessa skolor har svårt att hålla sin budget och samtidigt garantera en likvärdig kvalitet i undervisningen.

Alla kan förstå att detta system inte längre kan accepteras.

Moderaterna och alliansen har därför tagit ett initiativ till att ge Proaros 2011 och 2012 på sig att anpassa och göra skolytorna mer effektiva. Proaros måste omstrukturera sin skolverksamhet så att färre skollokaler används och de skall kunna lämnas tillbaka till fastighetskontoret omgående så att all hyra försvinner. Vi kan inte ha det som med Gideonsbergs-skolan där Proaros tvingas betala flera miljoner till fastighetskontoret utan att någon enda elev finns i skolan.

Problemet på gymnasieskolan är än värre. Skolpengen är här helt rörlig och ingen särskild hyresersättning erhålles. Det gör att när nu den kommunala gymnasieskolan tappat minst 50 procent av alla elever som började årskurs 1 jämfört med vad den är dimensionerad för så är överskottet av lokaler mycket stort. Detta gäller främst Wenströmska. Här har rektorerna att välja mellan att låta skolan gå mycket minus eller i princip inte driva någon undervisning men betala de höga hyresräkningarna.

Moderaterna och alliansen kräver därför att alla kapitalkostnader skrivs ned för Wenströmska och att man i stället får flytta hela eller delar av skolverksamheten till andra lokaler som redan finansieras av staden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons