Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: S sviker om jobben på första maj – och alla andra dagar

Regeringens politik slår mot jobben

Annons

M tycker att S-budskapet, här symboliserat av 1 majtalaren Ibrahim Baylan, klingar falskt

På första maj höll Ibrahim Baylan (S) tal här i Västerås. Socialdemokraternas högtidstal klingar dock falskt. Stefan Löfvens regering för nämligen en politik som slår mot jobben i hela landet.

Utanförskapet biter sig fast och tudelningen på svensk arbetsmarknad blir allt tydligare. Närmare en miljon människor lever av bidrag i stället för att arbeta. Allra allvarligast är jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda: den skillnaden i sysselsättning motsvarar i dag över 100 000 människor. Situationen i Västerås är dessutom ännu värre än i jämförbara städer med en högre arbetslöshet.

För att fler ska komma i jobb krävs det att fler jobb kan skapas. Därför måste förutsättningarna för företagande vara goda. Skatter och regler samt infrastruktur ska bidra till att jobb kan växa fram och komma hela Sverige till del.

Jobbklyftan och jobbskapandet är de centrala utmaningarna på dagens arbetsmarknad. Socialdemokraterna tycks dock oförmögna att se problemen. Att Socialdemokraterna sviker om jobben visar sig särskilt tydligt på några punkter:

•         Tomt på reformer. Avsaknaden av en politik som minskar skillnaden i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda är påtaglig. I regeringens vårbudget som presenterades nyligen saknas satsningar på integration.

 •         Jobbfientlig politik. När fler jobb och företag behövs i hela landet är det upprörande att se hur regeringen för en politik som är direkt skadlig för svenskt jobbskapande. Löfvens skattehöjningar på jobb och företagande uppgår till 40 miljarder kronor, och ytterligare skattehöjningar på över 20 miljarder kronor är att vänta.

•         Svenska löntagare drabbas. Regeringen gör det mindre lönsamt att arbeta för över en miljon löntagare. Bland annat för en stor andel av landets barnmorskor och poliser. Dessutom är det inte självklart i Sverige att det alltid lönar sig bättre att jobba än att få bidrag. Det är inte rimligt.

Moderaternas idé är en annan. Regeringens straffskatter på svenska jobb behöver stoppas. Det ska alltid löna sig mer att arbeta än att leva på bidrag. Jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda måste bort och till att börja med halveras. Samtidigt ska 500 000 nya jobb kunna växa fram.

För att lyckas krävs en jobbpolitik både lokalt och nationellt. En jobbpolitik som prioriterar företagande. Det är företag som skapar jobb, inte politiker.

Västerås stad ska upplevas som den bästa företagsstaden med snabba myndighetsbeslut, ökat samarbete med företag kring yrkesutbildning för att fler västeråsare har den kompetens som företag efterfrågar och där det är lätt att vara leverantör till staden.

Vi moderater prioriterar vi jobben här i Sverige och Västerås – under årets alla dagar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons