Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Ska landstinget ägna sig åt privatekonomisk rådgivning?

Annons

Under landstingsfullmäktiges sammanträde den 22 februari ställde jag en fråga till Folkhälsolandstingsrådet Barbara Conte (MP). Frågan gällde ifall privatekonomisk rådgivning är en angelägenhet för landstinget.

Bakgrunden till denna fråga är att man på landstingets två hälsocentraler erbjuder kursen ”Grönkvist” som är en kurs i privat-ekonomi i sju delar som bland annat innehåller information om sparande, försäkringar och ekonomisk matlagning. Privatekonomisk rådgivning av denna typ är en uppgift som går in under socialtjänsten.

Det är dessutom något som de allra flesta i dag kan få via sin bank och även många studieförbund ger kurser i detta. Är det då nödvändigt eller ens ändamålsenligt att även landstinget erbjuder sådan rådgivning?

De enda svar jag fick på min fråga var ytterst luddiga och svävande som ”att det aldrig kan bli för mycket av det goda” och att syftet är att ”hjälpa dem som trillat mellan stolarna”.

Tanken är självklart god, det finns i dag många människor i vårt län som behöver hjälp att hålla ihop vardagen. Detta behov ska dock tillgodoses av kommunernas socialtjänster vars uppdrag redan i dag är att hjälpa dem som ramlat mellan stolarna. Socialtjänsten erbjuder inte bara ekonomisk rådgivning utan tar ett helhetsgrepp om personers livssituation.

Om denna typ av rådgivning inte fungerar i dag så löser vi inte detta genom att landstinget lite halvimproviserat försöker rycka in, utan genom att se över socialtjänstens verksamhet.

Sidospår likt detta tar både tid och resurser från vad som är landstingets kärnverksamhet – sjukvård och hälsa. Risken är dess-utom att det uppstår för-virring om vart människor ska vända sig i olika situationer när man rör ihop kommunernas och landstingens uppdrag.

Jag kräver därför ett rakt svar på min fråga från den politiska majoriteten; Ska landstinget syssla med privatekonomisk rådgivning? Och om svaret är ja, även en motivering till varför landstinget ska kliva in på socialtjänstens verksamhetsområde.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons