Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Västerås saknar bostadsstrategiskt program.

Annons

Sedan 2001 är det lagstadgat att kommunfullmäktige en gång per mandatperiod ska anta riktlinjer för bostadsförsörjningen (lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar 2000:1383).

I Västerås har riktlinjerna funnits i ett kommunalt bostadsstrategiskt program KBP, som antagits av kommunfullmäktige och som uttrycker en värdegrund och ett förhållningssätt för bostadsplaneringen i Västerås.

Syftet med KBP är att utgöra ett strategiskt styrdokument för berörda förvaltningar i staden. KBP beskriver inriktningen för bostadspolitiken under mandatperioden. Dokumentet utgör därigenom underlag för stadens planering i många avseenden, exempelvis vid markförvärv, planläggning, infrastruktursatsningar, planering av trafik- och kommunikationer, samt vid planering av skolor och förskolor. Därutöver utgör KBP ett informationsdokument för marknadens aktörer i deras planering av bostadsprojekt.

Det senaste programmet antogs under förra mandatperioden men något program för denna mandatperiod har inte antagits. Två förslag till program, ett rödgrönt och ett från Västeråsalliansen, togs fram och diskuterades i kommunstyrelsen våren 2011 men samsyn uppnåddes inte och processen stannade av.

Halva mandatperioden har nu gått och de rödgröna har inte fört fram ett kommunalt bostadsstrategiskt program för antagande ¿i kommunfullmäktige. Det är anmärkningsvärt.

De rödgröna talar ofta om behovet av bostäder och det är ett lagkrav att riktlinjer, det vill säga ett program, ska antas av kommunfullmäktige en gång per mandatperiod. Att anta programmet i slutet av mandat-¿perioden är föga meningsfullt och som att kasta in jästen i ugnen när man bakar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons