Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Vi vill bejaka ett Europa för seniorer – också

Europa har i dag uppnått en fred och ­stabilitet som gör att dagens generation ­européer har större förutsättningar till ­välstånd än någon tidigare generation. Det är årtiondens arbete av integration över gränserna som vi nu ser resultatet av

Annons

. Det vi nu ser har inte uppnåtts genom dem som motarbetade samarbetet utan genom dem som bejakade öppna gränser. Det samma kommer att gälla även i framtiden.

Vi vill bejaka ett Europa som är öppet för seniorer och äldre i lika stor omfattning som för unga och för studenter. Vår plan för seniorernas Europa ser ut så här:

För det första en sjukvård som är öppen över gränserna. Vi vill att man i trygghet ska kunna få sjukvård där den finns även om det är i ett annat EU-land. Vi vill inte acceptera köer som ett sätt för politiker att administrera sjukvården och dess kostnader. Vi har i Sverige ett löfte till alla och det är att vi har rätt till en bra vård och då ska vi ta vara på alla de möjligheter som EU ger.

Varje år som väntan i kön för en operation innebär är ett förlorat år i längtan att leva ett aktivt liv när man är äldre. Det hindrar det arbete man vill ägna sig åt och det stoppar den glädje man vill uppleva med familj och barn eller tillsammans med goda vänner på vandring längs främmande stränder.

För det andra vill vi se till att samarbetet mot gränsöverskridande brottslighet utvecklas. Det är vi moderater som ständigt går i täten för detta och vi vill nu öka förmågan att hindra och stoppa gränsöverskridande brottslighet. Det kan gälla slavhandel eller organiserade stöldligor. Vi ska kunna känna trygghet för det som händer på gator och torg men också när vi öppnar dörren för en främmande gäst. Europa har förmågan att värna om det hederliga genom att bekämpa det brottsliga.

För det tredje vill vi ha en ekonomisk politik som ger trygga och stabila pensioner. Sveriges medlemskap i euron är en del

i detta, stabila offentliga finanser som ger pensionskapital tillväxt genom att nya jobb och investeringar växer fram genom sparande och långsiktighet en annan.

Gunnar Hökmark

delegationsledare i EU-parlamentet

Jessica Polfjärd

riksdagsledamot för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons