Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnus Edlund (fd M): Moderaterna är inte liberala

Riksdagen har tidigare fattat beslut om att införa EU:s datalagringsdirektiv, som tvingar internetleverantörer att lagra alla uppgifter om vem du har ringt till, var du befann dig då, vem du mejlat och när du loggar in från din dator.

Annons

Lagringen blir oerhört dyr, kostnader som vi som konsumenter kommer att få stå för, men innebär också att myndigheterna får mycket stora och långtgående möjligheter att övervaka dig. Direktivet tillkom på initiativ av den övervakningsglade förre justitieministern Thomas Bodström (S), men har i Sverige drivits igenom av den moderata justitieministern Beatrice Ask. Den 10 maj fattade riksdagen ett tilläggsbeslut om hur polisen ska få tillgång till de lagradeuppgifterna.

För bara några år sedan var Moderaterna ett parti som sa sig vara liberalt. Man talade engagerat om behovet av rättssäkerhet och av att värna den personliga integriteten, men det var när man satt i opposition.

Nu när statsministern är moderat arbetar man i stället hårt och målmedvetet för att hela tiden öka övervakningen av undersåtarna. Tydligen är inte övervakning farlig längre och följaktligen finns inget större behov av integritet, nu när Staten är Moderatstyrd och då per definition god.

Tyvärr har justitieministern hycklat och farit med osanning när hon argumenterat för att få införa datalagringen. Hon har motiverat den med att lagringen behövs för att bekämpa grov organiserad brottslighet och terrorism. Men nu visar det sig att det ska räcka med bötesbrott för att polisen ska kunna tvinga internetleverantörer att lämna ut uppgifter.

Vilken grov organiserad brottslighet och vilka terrorbrott har bara böter i straff-skalan? Svar: inga alls! Ask har också tidigare sagt att bara uppgifter om brottsmisstänkta skall få lämnas ut, i det färdiga förslaget vill hon tvärtom att uppgifter ska lämnas till polisen även i ”förebyggande” syfte.

Det hon egentligen är ute efter lär i stället vara att komma åt de undersåtar som ägnar sig åt illegal fildelning, vilket åtminstone två miljoner svenskar gör till och från. Moderaterna är i sin fulla rätt att anse att det är viktigt att bekämpa fildelning, själv tycker jag att det finns mycket värre brottslighet som polis och åklagare borde prioritera.

Men om Moderaterna nu tycker att datalagringens mycket allvarliga inskränkningar i den personliga integriteten är nödvändiga i kampen mot fildelande svenskar borde partiet åtminstone våga stå för det och inte försöka blanda bort korten.

Jag hoppas att Moderaterna inte återgår till att kalla sig liberalt. Det vore, så som de agerar nuförtiden, grovt vilseledande marknadsföring. Men risken är väl inte så stor. Idag vill väl de Nya Moderaterna helst kalla sig för socialdemokrater.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons