Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maija-Lisa Åsenbrygg: Finland är ett tvåspråkigt och tvåkulturellt land

Om S och Sannfinländarna

Annons

Utrikesministrarna Margot Wallström (S) och Timo Soini (Sannfinl).

Svar på Richard Appelboms ledarekrönika om "Finska högerpopulister duger för svenska S", (VLT 20/3). Appelbom anklagar Socialdemokraterna (S) för att svälja kameler när S väljer att samarbeta med Finland i tider när Finland firar 100 år som ett självständigt land.Att Finland har valt Sannfinnländare som utrikesminister och försvarsminister kan knappast belastas Sverige eller de svenska S.

Att både Peter Hultqvist och Margot Wallström i sina ministerroller samarbetar och representerar Sverige i en viktig jubileumshändelse visar i högsta grad på vilja till samarbeta och goda relationer med Finland, inte med ett enstaka parti. Det tråkiga är att det parti som representerar Finland, Sannfinnländarna, inte riktigt är finlands sanna ansikte. Men Finland har valt att ha det så. Att bojkotta Finland och inte delta i jubileumsåret vore att nervärdera allt det arbete som den finska befolkningen gjort för att behålla sin självständighet och utveckling som land. Det är för väl att Sannfinnländarna inte varit makthavare mer än under de senaste åren.

Finland är ett tvåspråkigt och tvåkulturellt land sedan 100 år. Tvångssvenskan och tvångsfinskan har funnits i skolorna men har blivit mer eller mindrefrivillig. Den finlandssvenska befolkningen kan i stort sett finska och hanterar två språk, vilket måste ses som berikande för Finland. Den finska befolkningen, som är i majoritet,ser inte den nyttan.

Tvångssvenskan/finskan går inte att jämföra med finska språket i Sverige. Det är inte mer än cirka a 10 år sedan som Sverige fick en språklag, där det skrevs in att svenksa är huvudspråket i Sverige, innan dess kunde i princip vilket språk som helst ses som huvudspråk. I lagen skrevs in sex minoritetsspråk, där finskan är ett av dem. Att få en status som minoritetsspråk krävs att språket har talats i landet sedan minst 150 år. Finskan har talats i Sverige sedan 1500 -talet.

Tanken har aldrig varit att få finskan som ett obligatoriskt språk i skolorna. Skolorna har dock en skyldighet att ge möjlighet till barn med finsk anknytning att få läsa språket, även om det inte talas hemma som modersmål. Nämnas bör att utredningen om finska språkets betydelse och förvaltningsområdena gjordes av en socialdemokrat.När borgarna vann valet togs utredningen över av dåvarande folkpartiet, som utan några större förändringar bedömde att utredningen var tillräcklig. Samtliga partier som då fanns i riksdagen var överens och lagen blev till.

Det Sampo Terho ger uttryck för i sina uttalanden är fördomar, okunskap och rädsla. Finlands problem, för det finns problem även där, ser kanske annorlunda ut. Men visst går det att läsa i finsk press om händelser som påminner om de svenska förorterna, trots att invandringen inte är lika stor där jämfört med Sverige.

Terhos påstående att det Nordiska samarbetet och Finlands intresse för Sverige inte är stort stämmer inte. Det Nordiska samarbetet är viktigt och prioriteras i förhållande tillövriga Europa. Finland har alltid följt utvecklingen i Sverige och har intresse av vad som händer här. Att Sannfinnländarna inte är intresserade stämmer knappast heller. Hur ser deras och SD:s samarbete ut?

Appelbom skriver också om den svenska skammen, att finskan inte fått den status som den borde haft förrän under senare tid. Nu har den det, det behövs endast tatt förverkliga den.

Många var de som kämpade med svenskan på fritiden efter tunga arbetspass på bl.a gjuterier, tunga vård och städjobb. Och många var de som möttes med oförstånd att de inte lärde sig svenska trots att de fick läsa svenska 220 timmar på arbetstid, i studiecirkel. När industrierna lades ner togs inte denna arbetskraft tillvara. Man såg inte möjligheten att utbilda då de inte kunde svenska, trots att de hade ett språk att utbildas på.

Tack vare de som kom först har Sverige lärt sig att språk och arbete är vägen till integration. Det gäller att utbilda till jobb där det är arbetskraftsbrist. Att arbeta med händerna är värdefullt och att vara stolt över.

Till sist, en liten fråga, hur länge är man invandrare eller ny svensk? är det lika länge som norrlänning är norrlänning trots livstidsbosättning i Skåne?

Maija-Liisa Åsenbrygg , Kungsör

Svar

Jag har egentligen inga invändningar mot din beskrivning av läget i Sverige och Finland. Det finns, som jag skrev, goda skäl att ha nära förbindelser med Finland, det jag främst reagerade mot var att S är s åkategoriska om SD här och samtidigt har så nära samarbete med Sannfinländska ministrar trots att många i partiet är främlingsfientliga och svenskfientliga.

Sedan är det även noterbart att i Finland tycks populister minska när de får ansvar. Stödet för Sannfinländarna har ju minskat sedan de kom med i regeringen.

Richard Appelbom, politisk redaktör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons