Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mälardalens högskola bemöts med tystnad

Annons

Mälardalen är en motor som skapar arbete, skatteintäkter och välfärd för hela Sverige. För detta spelar Mälardalens högskola en viktig roll.

Högskolan samarbetar med det lokala näringslivet och erbjuder välutbildade personer till arbetsmarknaden. Västmanland befinner sig också i en övergång mellan industrisamhället och det nya informationssamhället.

För att fler ska få del av högre utbildning är det angeläget att Mälardalens högskola får möjlighet att växa och utvecklas. Med forskarutbildning och examinationsrätt för doktors- och licentiatexamen på samtliga områden, inte enbart det tekniska som i dag, skulle högskolans möjligheter att attrahera nya studenter och skickliga forskarstuderande förbättras rejält.

Högskolan ansökte redan 1998 om att få status som universitet. Mälardalens högskola håller hög vetenskaplig kvalitet. Högskolan är aktivt i nationella forskningssammanhang och deltar i 7 av 16 nationella forskarskolor.

Men utbildningsdepartementet har ändå inte efter åtta år besvärat sig med att svara på ansökan. Det har inte ens kommit någon bekräftelse på att departementet mottagit ansökan. Att bara mötas av tystnad är ett svek mot alla som arbetar och studerar vid högskolan. Mälardalens högskola förtjänar bättre än så.

Droppen kom då utbildningsminister Leif Pagrotsky överraskande meddelade att Mälardalens högskola och andra högskolor inte ska få bli universitet. I stället för att låta kvaliteten i utbildning och forskning vara vägledande och avgörande för högskolans framtid läggs en död hand över den högre utbildningen i Mälardalen, och ett hån mot dem som slitit och kämpat i årtal för att få erkännas som universitet.

Tyvärr förvånar inte regeringens agerande. I dag är Mälardalens högskola understimulerad och underfinansierad av staten. Forskningsanslaget är det lägsta bland alla lärosäten om man jämför med högskolor med ett eller flera vetenskapsområden. Ändå har högskolan jämförelsevis stora externa medel till forskningen. Högskolan har den högsta andelen externa forskningsmedel i Sverige. Det visar att högskolan har hög kvalitet och är relevant för externa finansiärer.

Om Mälardalens Högskola får status som universitet skulle det höja kvaliteten och ge skolan möjlighet att utvecklas och profilera sig. I en globaliserad värld, där konkurrensen från utlandet blir allt hårdare, är den högre utbildningen viktigare än någonsin. Regeringens ställningstagande försämrar utvecklingsmöjligheterna i Mälardalen. Ytterst slår det mot dagens och framtidens studenter och personal, och hela utvecklingen i vår region.

TorstenLindström

Johan Lönnholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons