Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målareförbundet: Alliansen har en politik som drabbar alla

När de moderata riksdagsledamöterna Staffan Anger och Jessica Polfjärd påstår, i VLT den 21 januari, att Alliansen bedriver en politik för alla så undrar åtminstone jag hur de kommit fram till den slutsatsen.

Annons

Att bedriva en politik som är bra för en frisk löntagare med en inkomst över 25 000 kronor per månad, kan knappast anses vara bra för alla.

Det som Alliansen vill driva igenom i socialförsäkringen, till exempel kan inte vara bra för alla:

* Avskaffandet av tidsbegränsade sjukersättningar. Visst är det bra att ta tillvara på människors restarbetsförmåga, men att fullständigt slå undan fötter för dessa människor är

inget annat en klassisk moderat politik.

* SIG-skyddet tas bort för de som haft sjukersättning. Skyddet innebär att för cirka 94000 personer som har sjukersättning, nollställer sin sjukpenning grundande inkomst efter avslutad ersättningsperiod. Vilket innebär att, om en person som haft sjukersättning råkar ut för en olycka och bryter benet, så får vederbörande inte en enda krona under den sjukperioden.

* Vid sjukskrivning kommer kraftiga förändringar till rätten av sjukpenning. Från sjukdag 1-90 skall arbetsförmågan bedömas från ordinarie arbete. Från sjukdag 91-180 skall arbetsförmågan bedömas från samtliga arbeten hos arbetsgivaren. Från dag 181 och framåt skall arbetsförmågan bedömas från den reguljära arbetsmarknaden. Detta kommer inte hjälpa människor att bli friskare, snarare att sjuknärvaron kommer att öka.

* Andra sjukförsäkringar exempelvis AGS försäkringen, räknas av från sjukpenningen. (AGS-försäkringen, ersätter dryga 10 procent på sjukpenningen efter 14 dagars sjukskrivning.) Dessutom har löntagarna avstått lön för att få försäkringen.

* Försämringarna i A-kassan. Där alla som är medlemmar i en A-kassa, betalar en lyxskatt för att finansiera skattesänkningar för de personer som har det bäst ekonomiskt. Dessutom försämrat innehåll i försäkringen, lägre nivåer och tvingas flytta från sin familj för att söka arbete.

* Höjningen av trafikförsäkringen, tillföljd av omfördelningen från den allmänna sjukförsäkringen till bilförsäkringen - som äter upp stor del av jobbavdraget.

Hur kan allt detta vara bra för alla?

Visst bedriver Alliansen politik som drabbar alla, men att påstå att det skapar framtidstro och äkta rättvis för alla håller jag inte med om.

Conny Andersson

förste ombudsman

Svenska Målareförbundet

Avdelning 6 Svealand

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons