Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målet är att få bort dödsolyckorna

Annons

Sveriges byggindustrier har tagit initiativet till byggbranschens största satsning på säkrare arbetsplatser någonsin.

Säkerheten på jobbet och ”ordning och reda” är enligt Byggnads den officiella orsaken till strejkvarslet.

Sveriges byggindustrier, (BI), satsar 50 miljoner på att ytterligare stärka företagens säkerhetsarbete. Målet är att helt få bort dödsolyckorna.

Olyckstalen går ner både vad gäller tragiska dödsfall och olyckor på våra byggarbetsplatser.

Förra året omkom sex byggnadsarbetare. Det går inte att försvara en dödsolycka och varje sådan får ses som ett misslyckande. Därför arbetar BI och byggföretagen vidare för att få ner dödsolyckorna till noll.

Byggföretagen satsar sedan länge stora resurser på säkerhet i sin verksamhet. BI håller på och färdigställer ett utbildningspaket som enkelt ska kunna användas av byggföretagen och deras medarbetare.

Vi tillsätter nya regionala medlemsrådgivare som bland annat skall besöka medlemsföretagen för att ge stöd och att utveckla arbetsmiljö- och säkerhetsarbetet.

Frågan om det så kallade entreprenörsansvaret, som Byggnads vill ha in i kollektivavtalet, har fått omöjliga proportioner.

I grunden handlar det om ett EU-förslag om att huvudentreprenören skall kunna krävas på lön, skatter och sociala avgifter om underentreprenören i ett senare led, inte betalar ut lönen till sina anställda. För oss är det viktigt att de oseriösa företagen inte görs ansvarsfria genom att deras skyldigheter flyttas över på någon annan.

Våra medlemsföretag försöker ständigt att utveckla sina kontrollsystem för att genomlysa sina underentreprenörer och bemanningsföretag.

De företeelser som Byggnads lyfter fram handlar om kriminalitet, inte om förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det vi har fått se och läsa i media om svältlöner och dåligt boende är förstås helt oacceptabelt och det är viktigt att de oseriösa företagare som bryter mot reglerna ställs till svars.

BI anser att kollektivavtalet redan i dag ger Byggnads möjlighet att både kontrollera och stoppa oseriösa underentreprenörer som bryter mot lag och avtal.

Vi vill lösa problemen genom bättre samverkan och utökade myndighetskontroller i kombination med en bättre användning av vårt gemensamma kontrollsystem med id-kort (ID06) och utbildningsinsatser.

Vi vill till exempel att man på alla arbetsplatser ska använda bland annat närvaroregistrering och att det sker en kontroll av skatteinbetalningarna månadsvis på individnivå samt att skatteverket skall kunna göra oannonserade kontroller.

Lugn och ro är en förutsättning för att vi ska kunna ta itu med alla frågor som redan nu håller på att förändra branschen.

Det är nödvändigt att vi tar byggbranschens framtid på allvar när det gäller moderna löneformer och enklare kollektivavtal.

Vårt gemensamma ansvar som parter är att hitta kollektivavtalslösningar som är bra både för företagen och dess anställda och som dessutom driver utvecklingen framåt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons