Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malin Ragnegård: Välfärdens personal måste värdesättas

Kommunals medlemmar sliter ut sig

Annons

Fler behöver arbeta i välfärden. Bilden visar en cykel för hemtjänstpersonal i Västerås

I sommar kommer många ta sina första steg ut på arbetsmarknaden. Staplande och skakiga, och samtidigt stolta och förväntansfulla. Många gör dessa steg inom yrken som Kommunal organiserar.

Samtidigt vet vi vilken enorm personalbrist det är och framför allt kommer att bli inom välfärden. Redan idag saknas det personal för att få ihop bemanningen på många håll. Det saknas vikarier för att täcka upp ordinarie personals sjukdom, semester och övrig ledighet.

När det nu kommer ännu en sommar då många tusentals nya välfärdsarbetare kommer att anställas på kort eller lång tid så hoppas jag verkligen att arbetsgivaren tar sin chans och förstår denna möjlighet. Det är hög tid att visa vilket fantastiskt yrke det är att arbeta med människor.

Våra medlemmar är stolta över sina jobb men sliter tyvärr ut sig. De älskar sina jobb men blir inte uppskattade som de borde. De är otroligt yrkeskunniga men blir inte lyssnade på.För att ha en välfärd av världsklass så måste personalen värdesättas. För att säkra framtida, helt nödvändiga, rekryteringar krävs att fler lockas till, men även väljer att stanna kvar i våra välfärdsyrken.

Några tips till dig som är arbetsgivare inom välfärden:

• Lyssna på din personal och låt dem alltid vara delaktiga i frågor som handlar om verksamheten. Ta vara på all kunskap som finns.

• Har du inte redan gjort det så se till att heltid blir norm – utan delade turer och sämre arbetsmiljö.

• Bemanna enligt behov istället för budget. Det bör ändå vara behovet som styr i slutänden så anställ fler på trygga anställningar istället för att ta in timanställda vikarier.

• Våga utmana dig själv genom att jämföra yrkesgrupper inom samma koncern. Gäller lika för alla? Har alla arbetskläder? Har alla samma möjligheter till friskvård? Har alla likvärdiga möjligheter till att påverka och vara delaktiga? Ställs det samma krav på alla anställda?

• För att få din personal med dig – gör dem delaktiga. För att sänka sjukskrivningskostnader – jobba aktivt med arbetsmiljön. För att minska antalet tillfälliga vikarier – anställ dem på trygga anställningar. Se till att det skrattas mycket på arbetsplatsen och se dig själv som en del av laget.

Välkommen till dig som ska jobba i välfärden i sommar – du behövs och är otroligt viktig! Jobbet som till exempel undersköterska, vårdbiträde, barnskötare, badvakt, vaktmästare eller lokalvårdare är betydelsefulla jobb och du kommer göra direkt skillnad för andra människor. Jag hoppas att du får en bra introduktion och att du kommer känna dig välkommen.

Till dig som redan är anställd önskar jag också en riktigt bra sommar. Att du får en vilsam semester som du så väl förtjänar och att ditt viktiga arbete flyter på som det ska. Att du får tid för att ge vikarierna som ska jobba i sommar en bra introduktion.

Och ser du saker som kan förbättras så är dina åsikter viktiga. Organisera dig i Kommunal så kan vi förändra tillsammans!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons